Upotrebna dozvola za Regionalnu deponiju u Subotici očekuje se u narednih mesec dana 1Gligor Gelert, direktor Regionalne deponije u Subotici, foto: J. Patarčić

“Najznačajniji napredak u svemu ovome je takozvani tehnički prijem Regionalne deponije od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine“, kaže za Danas Gligor Gelert, direktor Regionalne deponije u Subotici.

Prema njegovim rečima, to je otvorilo vrata za dobijanje svih ostalih dozvola, među kojima je i upotrebna dozvola koju očekuju u naredne tri do četiri nedelje. Vodnu dozvolu će dobiti nešto ranije, a ona je potrebna za dobijanje integralne dozvole za zaštitu životne sredine.

“Sve to smo imali u probnom radu, ali ono što je interesantno, jeste da smo imali jednog izvođača i nesrećnu situaciju u vezi sa kovidom, pored svih ostalih uslova građenja koje je trebalo harmonizovati sa našim tehničkim zakonima. Jer kod međunarodnih projekata uvek ima malo problematike dok se sve ne harmonizuje sa našim zakonima. Sada smo u jednoj administrativnoj fazi i očekujemo da ćemo dobiti upotrebnu dozvolu i, naravno, sve ostale dozvole koje zavise jedne od druge da budemo u kompletu”, objašnjava Gelert.

Kada je u pitanju oprema koja je juče predata na korišćenje opštinama koje se nalaze u unutar sistema Regionalne deponije, direktor kaže da će ova specijalna vozila povećati količinu otpada koja se doprema na kompleks.

Upotrebna dozvola za Regionalnu deponiju u Subotici očekuje se u narednih mesec dana 2
Kamioni smećari i autopodizači kontejnera, foto: J. Patarčić

“Sada smo negde na 50 odsto kapaciteta deponije, a sa ovom saobraćajnom infrastrukturom će se značajno pojačati kvantitet, što se tiče količine otpada. Naravno, tu je važno još nešto, gde nije toliko uloga deponije, kolika je uloga opština, a to je da se pojača ekološka svest, organizacija i dinamika sakupljanja otpada i očekujemo taj momenat”, ističe Gelert.

A taj momenat bi, prema mišljenju našeg sagovornika, trebalo da nastane uvođenjem sistema dve kante u domaćinstva, što bi bila velika pomoć Regionalnoj deponiji, jer se primarnom selekcijom dobija kvalitetniji otpad.

“Reciklabilnost je u ovom trenutku sa jednokantnim sistemom na nekih sedam odsto. Ako gledate strukturu otpada u regionu, ali i svuda u svetu, sa tehnološkim linijama se do 15 odsto može reciklirati. Naravno, postoje i nove tehnologije, tako da nisu povezane samo sa tim tipom rešavanja reciklacije, ali očekujemo da će malo po malo ići na gore. Ne očekujemo odmah, jer je to organizaciono zahtevan posao, zatim potreba ekološke svesti i da se građani naviknu na to, ali tu vidim pozitivan i konačni napredak”, dodaje Gelert.

Regionalna deponija u Subotici je započela probni rad u julu 2019. godine, primanjem sakupljenog komunalnog otpada sa teritorije Subotice i opštine Kanjiža. Istovremeno su u rad pušteni linija za separaciju otpada, kompostilište i prve količine otpada su odložene na telo sanitarne deponije.

Narednog meseca priključile su se transfer stanice u Bačkoj Topoli i Senti, čiji komunalni otpad se transportuje i takođe tretira, skladišti i odlaže na kompleksu Regionalne deponije, a kasnije su se priključile i opštine Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac.

Probni rad je trebalo da traje do jula 2020. godine, a naredni korak je podrazumevao dobijanje upotrebne dozvole, koja se sada očekuje.

“Mi već možemo da radimo, jer telo deponije može da prihvati onaj deo koji se kompaktira i krajnje odlaže i, naravno, linija može da izdrži. S tim da će biti potrebno pojačati humani resurs, drugu smenu, ali to u ovom momentu treba tačno definisati i napraviti dinamiku u vezi sa tim delom rada”, poručuje Gelert.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari