Subotica i još šest opština dobile opremu za upravljanje otpadom 1Dodeljena oprema sedam opština za upravljanje otpadom, foto: J. Patarčić

Oprema koja je Regionalnoj deponiji u Subotici bila neophodna da bi mogla da radi punim kapacitetom, a na koju se čekalo nekoliko godina, danas je predata na upotrebu opštinama koje se nalaze unutar ovog sistema upravljanja otpadom.

Tako je na Suboticu, Sentu, Kanjižu, Bačku Topolu, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoku razdeljeno 17 kamiona smećara sa potisnom pločom i osam autopodizača za kontejnere.

Nabavku opreme vrednu oko 320 miliona dinara omogućile su Vlada Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine, a prema rečima resorne ministarke Irene Vujović, oprema će značajno unaprediti kvalitet životne sredine i upravljanje čvrstim otpadom.

“Čekalo se na nju nekoliko godina, procedure su bile jako teške i zato kažem da je danas vrlo važan dan za nas, jer znamo koliko smo u proteklih godinu dana usmerili svoje snage i napore kako bi svu tu papirologiju na najbolji mogući način rešili i prevazišli sve te probleme”, kazala je Vujović.

Subotica i još šest opština dobile opremu za upravljanje otpadom 2
Irena Vujović, foto: J. Patarčić

Ona je dodala da je upravljanje čvrstim otpadom jedan od prioriteta Ministarstva koje vodi, ali i problem za koji se pokazalo da najviše muči građane.

“U skladu sa tim, obišli smo Regionalni centar u Subotici, koji će svakako raditi u boljem i većem kapacitetu zahvaljujući ovoj opremi koja će moći adekvatno da odvozi komunalni otpad, a sledeće je zatvaranje nesanitarnih i divljih deponija širom ova dva okruga, jer je preduslov za to upravo Regionalni centar za upravljanje otpadom koji postoji”, dodala je ministarka.

Za gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, ova oprema znači da se došlo na korak do ozbiljnog i odgovornog upravljanja otpadom, koje je u interesu približno 260 hiljada građana koji žive na teritoriji svih sedam opština.

“Grad Subotica danas preuzima sedam kamiona prevoznika velikog kapaciteta otpada, jedan kamion manje nosivosti i dva autopodizaća kontejnera. Time bismo zaokružili definitivno sve ono što smo započeli još 2012. godine potpisivanjem ugovora. Vrednost projekta o izgradnji i opremanju Regionalne deponije iznosi 24 miliona evra i današnjim danom deponije koje zauzimaju ogromnu površinu i zagađuju našu sredinu odlaze u istoriju“, izjavio je Bakić.

Subotica i još šest opština dobile opremu za upravljanje otpadom 3
Stevan Bakić, foto: J. Patarčić

Bačkoj Topoli pripala su četiri kamiona, a kako je istakao predsednik opštine Adrian Satmari, zahvaljujući njima biće mnogo efikasniji u odvoženju komunalnog otpada iz domaćinstava.

“U našoj opštini sve veći značaj dobija zaštita životne sredine. Prošle godine je u Bačkoj Topoli otvoren i počeo sa radom prečistač otpadnih voda i sve veći akcenat stavljamo na zaštitu životne sredine. Veoma nam je drago i želim da se zahvalim Ministarstvu zaštite životne sredine što smo zajedno uspešno realizovali ovaj projekat”, rekao je Satmari.

Građani prijavili preko 600 ekoloških problema

Preko aplikacije „gReact”, koja je prošle nedelje predstavljena u Subotici, građani su do sada prijavili preko 600 ekoloških problema, a kako je naglasila Irena Vujović, više od polovine čine smetlišta i deponije.

“Stoga molim građane da budu aktivni i da prijavljuju koji su to problemi, a mi ćemo zajedno sa jedinicama lokalnih samouprava i lokalnim inspekcijama da izlazimo u susret tim problemima i da ih obaveštavamo o realizaciji i brzini realizacije istih”, poručila je Vujović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari