Uprava saobraćajne policije: Od vozača kojima je oduzeta dozvola, 38 procenata je vozilo pod dejstvom alkohola 1Foto: Beta/MUP Srbije

Povodom hiljaditog seminara za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog nesavesne vožnje, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Slaviša Lakićević izjavio je da je 38 procenata vozača izgubilo vozačku dozvolu jer su vozili pod dejstvom alkohola, a 14 procenata zbog prekoračenja dozvoljene brzine.

Lakićević je na konferenciji za novinare u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, rekao da je u prethodnih 999 seminara čak 11.500 vozača pohađalo seminar što je upozoravajući podatak, jer je većina tih vozača učinila više od jednog teškog prekršaja.

„Jedan od prioriteta u radu Uprave saobraćajne policije svakako jeste da se iz saobraćaja isključe vozači koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Moram da kažem da je u 2022. godini gotovo 70.000 takvih vozača isključeno iz saobraćaja. Imamo preko pola miliona vozača koji su sankcionisani zato što su prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja. Ti podaci su poprilično alarmantni i govore nam da ima vozača koji i dalje prave grube ili teže prekršaje“, istakao je Lakićević.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je prošle godine zabeležen rekordan broj prekršaja u Srbiji.

On je podsetio da su Zakonom o bezbednosti saobraćaja od 2009. godine uvedeni  kazneni poeni i da ko prikupi 18 kaznenih poena u roku od dve godine, gubi vozačku dozvolu.

„Jedini način da vrati vozačku dozvolu je da pohađa seminar koji je danas na programu hiljaditi put i da posle toga polaže ispit. Tek neko sa položenim ispitom ima pravo da vrati vozačku dozvolu“, izjavio je Stamatović.

Govoreći o seminarima, Stamatović je rekao da povratnici čine manje od jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari