Uprava za saradnju s dijasporom demantovala da finansira organizacije koje podržavaju desničare 1Arno Gujon Foto: MSP

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova demantovala je danas navode da je finansijski podržala udruženja „Savez Srba Francuske“ i „Svi Srbi u Parizu“ zato što su sarađivale sa humanitarnom organizacijom „Solidarnost za Kosovo“, koju je osnovao direktor Uprave Arno Gujon.

Portal VOICE objavio je u sredu da je Uprava opredelila oko 4,5 miliona dinara za projekte srpskih udruženja u Francuskoj tokom prethodne tri godine, čije manifestacije i aktivnosti, kako se navodi, svedoče o otvorenoj podršci tih organizacija desničarskim i ksenofobnim figurama.

U demantiju se navodi da Uprava od 2005. godine sufinansira kulturne projekte „Saveza Srba Francuske“, a od 2019. i udruženje „Svi Srbi u Parizu“.

„Sadašnji direktor Arno Gujon imenovan je na ovu funkciju 26. novembra 2020. godine. Uz to, on nije imenovan za koordinatora, niti je član radne grupe koja je odlučivala o dodeli sredstava na osnovu utvrdjenih ciljeva i prioriteta Uprava“, dodaje se.

Naglašeno je da je zlonamerna tvrdnja da su uvećana sredstva koja se dodeljuju organizacijama u Francuskoj otkad je Gujon direktor i dodaje da je novac koji se daje povećan u svim zemljama jer je podrška bila usmerena ka krovnim organizacijama.

„Insinuacije da Uprava sa 2,4 miliona dinara koji su dodeljeni dvema pomenutim organizacijama zapravo finansira nekakve ‘desničarske i ksenofobne figure’ u Francuskoj je potpuno besmislena. ‘Savezu Srba Francuske’ odobrena je finansijska pomoć za organizovanje manifestacije ‘Karavan – Dani Srbije i srpske kulture’, dok su organizaciji ‘Svi Srbi u Parizu’ dodeljena sredstva za portal za vesti na srpskom jeziku“, istakla je Uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari