Urbana gerila postavila figuru pauka u centru Niša:"Zglavkar" koji godišnje ulovi 6.300 automobila 1Foto: Urbana gerila

Urbana gerila, udruženje koje na satiričan način ukazuje na probleme u Nišu, postavio je instalaciju pauka u centru grada uz upozorenje da ovakav „zglavkar“ godišnje na teritoriji grada „ulovi“ oko 6.300 automobila.

Prema tumačenju građana, na ovaj način Urbana gerila je ukazala na problem nedostatka parkirališta u Nišu, što „pauk“ služba Parking servisa koristi za odnošenje automobila, koji su (ne)retko prinuđeni da se pogrešno parkiraju, „na korist“ gradskog i budžeta ovog javno komunalnog preduzeća.

„Oprez!!! U Nišu obitava pet primeraka ove vrste (Aranea Vehiculum Predator) koja godišnje na teritoriji grada ulovi oko 6300 automobila (Vehiculum) i ostavlja ih na lokaciji Kvantaške pijace (Quanta forum), gde im se nalazi prirodno stanište. Najaktivniji su i najopasniji u toku dana u periodu od 07 do 21, kada i treba izbegavati parkiranje automobila na ovoj lokaciji“, naveli su u Urbanoj gerili, uz fotografiju Poštanske štedionice u centru grada.

Oni su svoje upozorenje da „pauk“ vreba i svoje dnevne ulove pribavlja baš na ovoj lokaciji okačili ispod table za zabranjeno parkiranje na zgradi Poštanske štedionice.

„Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, on se i danas nakon lova sa ovog mesta preselio na drugu poziciju u gradu i pritajio“, dodali su u Urbanoj gerili.

„Gerilici“ su objasnili da je „aranea vehiculum predator je vrsta pauka (aranea) koja pripada porodici zglavkara (arthropod)“ i da je između ostalog „najbrojnija vrsta u urbanim sredinama“.

Prema dostupnim podacima, grad Niš ima ukupno 3.600 parking mesta, a broj registrovanih automobila veći je od 100.000.

Ovaj grad ima i svega četiri javne garaže, od kojih je jedna podzemna.

Na veb- sajtu Parking servisa navedeno je da javna garaža „Sinđeličev trg“ ima samo 114 parking mesta, „Čair“ 78 mesta, „Goran Ostojić“ 70 mesta, a podzemna garaža „Ambasador“ svega 58 parking mesta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari