Urušila se Stara Mehana iz 19. veka: Ko "brine" o spomeniku kulture u Velikom Selu (FOTO) 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Stara Mehana u naselju Veliko Selo, u beogradskoj opštini Palilula, koja je podignuta u prvim decenijama 19. veka i spada u spomenik kulture, se urušila, a prostor oko nje je zarastao u korov.

Unutrašnjost objekta skoro da i ne postoji, jer su se u svim prostorijama tog spomenika kulture urušili zidovi, pod, krov i njegova cela konstrukcija.

Stara Mehana je u ono vreme bila stecište trgovaca-putnika i meštana, a po svom arhitektonskom tipu predstavlja simbiozu moravske i vojvođanske seoske kuće, veoma uspeo primer koegzistencije ta dva oprečna, iako teritorijalno bliska tipa narodne arhitekture.

Urušila se Stara Mehana iz 19. veka: Ko "brine" o spomeniku kulture u Velikom Selu (FOTO) 2
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Građena je na bondručnoj konstrukciji sa ispunom od kamena i ćerpiča, a pokrivena biber crepom. Po svom istorijskom i društvenom značaju Stara Mehana u Velikom Selu predstavlja materijalizovani izraz ekonomskog stanja, građevinskih i likovnih shvatanja, ukusa i društvenih stremeljnjaa sredine u kojoj je nastala.

Sa aspekta razvoja narodne arhitekture, Stara mehana je značajna kao prekretnica u formiranju takozvane novije seoske kuće, koja će dominirati u Srbiji u prvoj polovini XIX veka.

Urušila se Stara Mehana iz 19. veka: Ko "brine" o spomeniku kulture u Velikom Selu (FOTO) 3
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Po pisanju Beoinfa iz 2021. godine, tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posetio je sa svojom pokretnom kancelarijom Veliko Selo i, između ostalog, obećao obnovu Stare mehane.

U Beogradu postoji još jedna Stara Mehana, koja je spomenik kulture, nalazi se u ulici Vojvode Stepe, stara je više od 200 godina i takođe je zapuštena, uprkos najavama matične opštine iz 2010. godine o njenoj rekonstrukciji, a potom je o obnovi bilo reči i 2019. godine.

Urušila se Stara Mehana iz 19. veka: Ko "brine" o spomeniku kulture u Velikom Selu (FOTO) 4
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Stare Mehane u Velikom Selu i Voždovcu spadaju u nepokretno kulturno dobro i nalaze se pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari