Samonavodeći patrolni brodovi bez posade, koji mogu da se odvoje od matičnih krstarica koje bi zaštitili i da napadnu potencijalne udaljene pretnje, mogli bi da postanu deo američke Ratne mornarice već u sledećih godinu dana, kažu bezbednosni zvaničnici SAD.


Ta nova tehnologija bi jednog dana mogla da pomogne da se spreče teroristički napadi poput onog na američki razarač „Kol“ u Jemenu 2000. godine. Uprava za Ratna mornarička istraživanja, iz Arlingtona u Virdžiniji avgusta je tokom dve sedmice demonstrirala mogućnosti autonomnog patrolnog čamca na reci Džejms, nedaleko od Fort Justisa i jednog od najvećih sidrišta američke flote.

Kako je saopšteno, mornarica je simulirala prolaz kroz moreuz, poput rutinskih prolaza američkih ratnih brodova kroz moreuz Ormuz, koji je kapija Persijskog zaliva. U tom demonstriranju, 13 malih autonomnih čamaca pratilo je veliki ratni brod. Onda se osam čamaca odvojilo od grupe i okupilo oko „pretnje“ – drugog broda koji je imao ulogu neprijateljskog.

Demonstracija napada ocenjena je uspešno. Eksperti kažu da brodovi sami „odlučuju“ o svom kretanju kada dobiju upozorenje na pretnju, i sarađuju kako bi opkolili neprijateljski brod ili ga blokirali – u zavisnosti od njegovih pokreta. Oklopljeni čamci mogu i da pucaju iz mitraljeza kalibra 12,7 milimetara.

Ipak, nad svim ovim autonomnim čamcima postoji ljudska, daljinska kontrola koja se može aktivirati u bilo kojem trenutku akcije. U slučaju da se prekine veza između čamca i komande, čamac se potpuno isključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari