Predsednik opštine Despotovac Mališa Alempijević izjavio je juče da nije uspelo ni drugo javno nadmetanje za prodaju zemljišta kod Resavske pećine za izgradnju hotelskog kompleksa.


– Do isteka roka za nadmetanje, 1. septembra, nije se prijavio nijedan kupac – rekao je Alempijević i dodao da će biti raspisan i treći oglas, ali da će sledeći put angažovati neku za to specijaliziranu agenciju da lobira. On je ocenio da su bili postavljeni „jako visoki zahtevi, na primer hotel sa četiri zvezdice, za čiju izgradnju je potrebno, sa pratećim poslovima, minimalno dve godine“.

– Nadam se da će sledeće godine početi izgradnja hotelskog kompleksa kod Resavske pećine, jer ta investicija, prema svim studijama i proračunima, ima puno ekonomsko opravdanje – rekao je Alempijević.

Na prodaju je ponuđeno 2,98 hektara zemljišta na tri lokacije uz Resavsku pećinu, jedno od najatraktivnijih turističkih mesta Srbije, koje godišnje u proseku poseti 50.000 turista.

Upravni odbor Direkcije za izgradnju Despotovca je za ovo zemljište, na prvom oglasu 25. maja i na drugom 26. jula, tražio 298.000 evra i zahtevao izgradnju hotelskog kompleksa najmanje druge kategorije sa ukupno 225 smeštajnih jedinica, prostorom za usluge, kulturu, rekreaciju, ukupne površine 6.000 – 7.000 kvadratnih metara.

Kupac je bio u obavezi da za tri meseca posle dobijanja građevinske dozvole započne izgradnju i da je okonča najduže za tri godine, a opština Despotovac se bila obavezala da investitoru umanji naknadu za uređenje građevinskog zemljišta u vrednosti dva odsto za svakog novozaposlenog radnika sa područja opštine.

Alempijević je podsetio da je za protekle dve godine opština, uz pomoć Vlade, u objekat Resavske pećine i okruženje investirala 15 miliona dinara, a izgradnja hotela je neophodna i zbog otvaranja Eko-muzeja u Senjskom rudniku, koju finansira Evropska komisija.

On je istakao da je Despotovcu turizam strateška grana razvoja, a njegovi glavni nosioci su Resavska pećina kao spomenik prirode, Eko-muzej Senjski rudnik i srednjovekovni manastir Manasija, koji je preliminarno na listi kulturnih dobara UNESKO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari