Ako je u nekom kraju prvorazredna vest gradnja zatvora, onda nešto nije u redu sa tom sredinom. Takva ocena, doduše rečena crnohumornim tonom, može se čuti u Medveđi, jednom od najsiromašnijih krajeva Republike Srbije gde žive Srbi, Albanci, Crnogorci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica.


Uskoro će u Medveđi početi gradnja zatvora. Istina, ta investicija je najavljivana proteklih godina, ali su prepreka bili nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Sada je i ta tema skinuta sa dnevnog reda i gradnja prvog zatvora na oko pet hektara u ovom kraju može da otpočne, pogotovo ako se ima na umu da sredstava ima, jer su obezbeđena iz republičkih izvora. Kapacitet zatvora je, inače, 500 mesta, a prve „stanare“ trebalo bi da primi do kraja 2011. godine.

Medveđa je poznata po tome što se, kao i drugde u Jablaničkom okrugu, malo gradi i to je dovelo do masovnog iseljavanja, naročito mladih.

Albanci se sele na Kosovo i Metohiju, gde relativno lako dolaze do posla, a Srbi i Crnogorci najradije odlaze za Beograd, Niš, Leskovac i druge veće centre i uvek je glavni razlog potraga za poslom i boljim životom.

U lokalnoj samoupravi Medveđa, kako se često ističe, dve su razvojne šanse – razvoj Sijarinske Banje, jedinog turističko-banjskog centra u okrugu, i oživljavanje privatizovanog rudnika Lece koji, kako tvrde stručnjaci, ima najveću koncentraciju zlata u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari