Opština Pirot u saradnji sa niškom nevladinom organizacijom Protekta pokreće akciju pod nazivom Pirot – grad koja ima za cilj da Pirot dobije status grada.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić rekao je za Danas da ovom akcijom žele da kroz jednu studiju pokažu i dokažu da Pirot ima kapacitete da po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji dobije status grada.

– Na osnovu te studije i potpisa građana podnećemo narodnu inicijativu parlamentu Srbije za izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji kako bi se doneo amandman da Pirot postane grad. Ovu akciju vode Opština Pirot i nevladina organizacija Protekta. Sa Protektom smo obezbedili i sredstva za studiju i volontere koji će prikupljati potpise građana. Ova studija podrazumeva i marketinšku kampanju, prikupljanje potpisa građana i angažovanje stručnjaka koji će na osnovu zakona i tumačenja zakonskih odredbi pokazati da Pirot ima kapacitete da dobije status grada – rekao je Vasić.

Vasić kaže da je, iako po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, pirotska opština nema dovoljan broj stanovnika da bude grad, i pored toga Pirot je kulturno-istorijsko i privredno središte ovog dela Srbije.

– Treba da prikupimo 5.000 potpisa građana. Akcija kreće uskoro i trajaće petnaestak dana. Posle toga naša inicijativa ide u parlament Srbije – kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, za sada nema neke bitne razlike između opštine i grada, ali da ovom akcijom Pirot želi da pokaže da ima kapacitete da dobije status grada.

– Idemo u susret nekim novim zakonskim rešenjima koji mogu da dovedu do toga da se gradovima daju veća ovlašćenja nego opštinama – kaže Vasić.

Opština Pirot prema poslednjem popisu ima 63.790 stanovnika, a da bi neka opština dobila status grada, pored ostalog, treba da ima i sto hiljada stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari