"Ustaj, kuća nam gori": Braći iz sela Gagince kod Leskovca "za pet minuta" do temelja izgorela kuća 1Foto: Milica Ivanović

„To što se nama desilo ne može da se opiše rečima. Taj stres, taj strah i tu tugu ne mogu rečima da opišem, a rečenica uspaničenog brata ‘Ustaj, kuća nam gori’ – ne izlazi mi iz glave“, priča za portal JuGmedia Dejan Milenković (45), jedan od dvojice braće iz sela Gagince kod Leskovca, čija je porodična kuća sa stajom izgorela, doslovce, za pet minuta.

Dejan i njegov mlađi brat Boban (44) jedni su od retkih mladih ljudi koji su odlučili da ostanu u selu nadomak Leskovca i žive od poljoprivrede – uzgajaju maline i drugo voće i obrađuju zemlju.

Živeli su sami u kući jer su im roditelji umrli, a nisu se ženili.

„Podrum nam je bio pun zimnice, štala puna hrane za stoku. Sve je izgiorelo, izgorela je i mašina za ćumur. Ostalo je samo kupatilo, jer je bilo dozidano od tvrdog materijala“, govori Dejan za portal JuGmedia.

U istom dvorištu, u pomoćnom objektu, živi njihov stric, pa su se braća tu privremeno smestila. Kažu da je žena iz Vučja, koja vodi humanitarnu organizaciju, pripremila nešto od nameštaja, „ali oni nemaju gde da ga smeste“.

„Kaže nam da je obavestila opštinare i da su rekli da će doći, ali, do sada, niko nije došao“, priča stariji brat.

Pored nameštaja, braći Milenković je potreban i građevinski materijal.

„Ostao je temelj kuće od kamena, na tom temelju bismo podigli novu kuću, ali mi nemamo novca, iako ceo život radimo. Imali smo samo za jedan skroman, normalan život“, objašnjava Dejan Milenković.

Za sada se ne zna kako je došlo do požara. Na licu mesta su, pored vatrogasaca, bili i policajci.

„Vodili smo računa o svemu, zaista ne znam šta se desio. Sada i nije važno kada smo sve izgubili“, zaključuje Dejan, koji kaže da „nemaju više ni kašike, ni viljuške, ni garderobu, jer su bosi, u pidžamama, iz kuće istrčali da gase vatru“.

Komšije su pritekle u pomoć Dejanu i Bobanu, „ali bilo je kasno“.

„Dva brata koja su jako vredni ljudi, živeli su sami jer su im roditelji preminuli. Boban i Dejan su, godinama, ljudima iz Elektrodistribucije pristizali u pomoć oko seče granja koje smetaju dalekovodu i danima radili sa njima kada je bilo potrebno, jer je put neprohodan“, priča Jelena Pavlović, komšinica braće Milenković.

Meštani s kojima su novinari portala JuGmedia razgovarali apeluju na ljude dobre volje da doniraju „ako imaju i ako žele“, a Milenkovićima „treba sve, ponajviše građevinskog materijala“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari