Ustavni sud: Odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja nisu u skladu sa Ustavom i zakonom 1Foto: Beta/Milan Timotić

Odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova koje uređuju proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povredu Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu (BU), nisu u skladu sa Ustavom i zakonom, objavila je danas „Politika“ citirajući odluku Ustavnog suda Srbije.

Navodeći da je odluka Ustavnog suda objavljena u „Službenom glasniku“ 14. jula, „Politika“ je objavila da su kao neustavni ocenjeni i stavovi odredbe Statuta BU kojom se utvrđuje „opšti preduslov u pogledu neosuđivanosti za infamna krivična dela i povrede Kodeksa“.

„Suština odluke Ustavnog suda jeste u tome da visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika ili saradnika, niti može oduzimati zvanja“, stoji u „Politikinom“ tekstu.

Ustavni sud je, piše „Politika“, naveo da je javna osuda, kao jedna od mera za povredu Kodeksa, iz osporenog Pravilnika, pretvorena u pravni osnov za gubitak zvanja, odnosno za gubitak stečenog naučnog naziva doktora nauka, a citiraju deo odluke koji kaže da „izrečena mera javne osude posledično direktno dovodi i do prestanka radnog odnosa na visokoškolskoj ustanovi, osobi kojoj je zbog te mere oduzeto zvanje nastavnika, odnosno saradnika ili naučni naziv doktora nauka“.

„Jednostavnije rečeno, nijedna etnička mera, pa ni javna osuda, ne može se protivno Ustavu i zakonu, pretvoriti u radno-pravnu sankciju, što je upravo ovim pravilnikom, kao podzakonskom aktom, predviđeno“, zaključuje se u tekstu „Politike“, uz ocenu da je poslata „snažna poruka univerzitetskoj, akademskoj i široj zajednici da pitanja akademske čestitosti…upravo zbog demokratskoj razvoja društva, moraju biti uređena na ustavno-pravno utemeljen način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari