Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra 1Foto: Aleksandar Roknić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, prenela je danas podgorička Pobjeda.

Kako se navodi, u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva, piše da će po završetku ustoličenja biti održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira.

Mediji su ranije javili da će ustoličenje mitropolita SPC Joanikija biti 4. septembra, ali je to ipak datum kada je predviđen dolazak patrijarha SPC Porfirija u Podgoricu.

„Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija“, navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da liturgija počinje u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra, a svečani doček predviđen je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će u 18 časova biti održana doksologija i velika večernja služba, posle čega će biti priređen svečani koktel u kripti Hrama.

Sabor SPC 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog. On dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno poslie smrti mitropolita Amfilohija.

Pobjeda je navela da zbog sve izraženijih protesta i najave okupljanja građana na dan za kada je planirano ustoličenje mitropoita, operativni štab kojim rukovodi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) intenzivno razmatra sve mogućnosti da obezbedi nesmetano odvijanje ceremonije na Cetinju.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, u operativnom štabu kojim rukovodi direktor ANB Dejan Vukšić razmatraju načine organizacije ceremonije.

Jedan od problema je i prevoz iz Podgorice do Cetinja, jer se strahuje da će na nekoliko mesta nezadovoljni građani blokirati put. Zato se razmatra i plan B: da se mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije i još nekoliko zvanica, koji će dan pre toga biti u Podgorici, prebace na Cetinje – helikopterom.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori Pobjede, držaće se u tajnosti do poslednjeg trenutka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari