Zvaničnici Luksemburga otkazali su sastanak povodom ustava EU koji je zakazan za februar kako bi izbegli „utisak“ da rade protiv nemačkog predsedavanja Unijom, dok ovonedeljni sastanak „prijatelja ustava“ u Madridu nastavlja da izaziva neslaganje. Luksemburška konferencija, zakazana za 27.

Zvaničnici Luksemburga otkazali su sastanak povodom ustava EU koji je zakazan za februar kako bi izbegli „utisak“ da rade protiv nemačkog predsedavanja Unijom, dok ovonedeljni sastanak „prijatelja ustava“ u Madridu nastavlja da izaziva neslaganje. Luksemburška konferencija, zakazana za 27. februar, planirana je kao nastavak okupljanja 18 zemalja članica EU koje podržavaju ustavni ugovor zakazan za 26. januar u Madridu.
Španija i Luksemburg, jedine dve zemlje koje su na referendumu odobrile povelju, preuzele su inicijativu povodom organizovanja oba sastanka, ali su sada odlučile da otkažu drugu konferenciju u Luksemburgu kako ne bi remetile napore Berlina da oživi evropski ustav, objasnio je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn. „Prvobitna ideja je bila da održimo sastanak u Madridu, a posle toga u Luksemburgu. Sada smo rekli povodom drugog planiranog sastanka: u ovom momentu ga nećemo organizovati“, izjavio je juče Aselborn posle sastanka s evropskim kolegama u Briselu. „Može se desiti da ostavimo utisak neobaziranja na nemačko predsedavanje. Naravno da mi želimo da pomognemo predsedništvo“, dodao je on.

Irska prati moguće izmene ustava

Berlin – Irska pažljivo prati moguće promene evropskog ustava pozivajući države članice EU da sačuvaju „ravnotežu celokupnog paketa“, izjavio je Noel Trejsi, irski ministar za evropske poslove. Noel je dodao da njegove kolege zadužene za pravne i inostrane poslove pažljivo prate pregovore. „Mi smo zadovoljni ustavom. Nismo se složili sa svim stavkama povelje, kao što nismo dobili sve što smo želeli, ali na kraju krajeva reč je o veoma ubedljivom demokratskom dokumentu, zbog čega smatramo da on treba da bude prihvaćen,“ objasnio je Trejsi. Iako Irska nije ratifikovala ustav, Trejsi će prisustvovati sastanku u Madridu. „Mi smo prijatelji ustava“, objasnio je on, naglašavajući da su upravo tokom irskog predsedavanja Unijom u prvoj polovini 2004. postignuti sporazumi o donošenju povelje. On je takođe ukazao da će Irska održati referendum bez obzira na ishod pregovora. „Obavezni smo da održimo referendum u zemlji jer se ne možemo se složiti sa izmenama dokumenta ukoliko one ne stignu do naših stanovnika putem referenduma“, rekao je Trejsi.

Iako je Nemačka javno pozdravila prvi sastanak „prijatelja ustava“ u Madridu, diplomate EU kažu da je zvanični Berlin bio delimično nezadovoljan drugim planiranim okupljanjem u februaru koje je zakazano neposredno pre potpisivanja Velike deklaracije povodom pedeset godina od osnivanja EU u martu. Taj sastanak, koji bi okupio i prijatelje ustava i skeptike, povredio bi primarni zadatak nemačkog predsedavanja Unijom, odnosno premošćavanje podele na dva tabora i nastojanje da novi konsenzus povodom ustava EU bude postignut.
Aselborn je takođe dodao da je sastanak odložen i zbog otpora Francuske i Holandije koje bi na sastanku u Luksemburgu morale tačno da definišu svoju poziciju povodom donošenja ustava. „Ne želimo da Francusku, Holandiju i druge zemlje dovodimo u nezgodnu poziciju. Zvaničnici Luksemburga i Španije ne žele nikoga da teraju da učestvuje“, dodao je on.
Kako bi ublažili strahove od tajnosti, Španija i Luksemburg su odlučile da metropolama svih zemalja EU, uključujući i Pariz i Hag, dozvole slanje posmatrača na sastanak. „Zvaničan poziv uručen je u 18 zemalja koje su ratifikovale ustav. Ostale zemlje, ukoliko to žele, mogu da učestvuju kao posmatrači“, rekao je Aselborn. Irska i Portugal, koje nisu ratifikovale povelju ali je snažno podržavaju, poslaće svoje posmatrače na pomenuti sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari