Usvojen Predlog zakona o dualnom obrazovanju 1Foto: Ljiljana Bukvić

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o dualnom obrazovanju. Ovim zakonom bi se omogućilo efikasnije obrazovanje, a mladima obezbedilo zapošljavanje odmah posle srednje škole.

Cilj zakona je prilagođavanje srednjeg stručnog obrazovanje potrebama privrede, smanjivanje stope nezaposlenosti mladih do 25. godine i jačanje konkurentnosti privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou.

Usvojeni su I predlozi zakona o izmena i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Predlozi zakona odnose se, pre svega, na usaglašavanje sa predlogom sistemskog prosvetnog zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština. Njima se redefiniše vreme učenika provedeno u školi, čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobađa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene. Proširuju se mogućnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi čime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou. Uvodi se novi koncept državne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“. Radnu grupu čine predstavnici Vlade Srbije i društva „Rio Sava“, koje pripada globalnoj rudarskoj kompaniji „Rio Tinto grupa“ i koje je već uložilo značajna sredstva u geološka istraživanja u  Republici Srbiji. Projekat „Jadar“ predstavlja značajnu priliku da privatni sektor doprinese razvoju rudarskog sektora u Republici Srbiji i da bude ključni pokretač stranih direktnih investicija.

Donet je i Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i kompanije „Tajpa tekstil“ iz Turske.  Kompanija „Tajpa tekstil“ iz Turske, vodeći proizvođač i izvoznik u oblasti tekstilne proizvodnje i tržišta,  zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona u Kraljevu. Ovim projektom kompanija bi, u toku petogodišnjeg investicionog perioda, uložila u proizvodnju 35 miliona evra i zaposlila oko 2.500 novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari