Usvojena prva rezolucija o zaštiti uzbunjivača u UN, prva koju je Srbija predložila u oblasti borbe protiv korupcije 1Foto: Stanislav Milojković

Na konferenciji država ugovornica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije danas je u Atlanti, na inicijativu Pištaljke, usvojena prva rezolucija o zaštiti uzbunjivača u UN i prva koju je Srbija predložila u oblasti borbe protiv korupcije ikada, objavljeno je danas na veb stranici Pištaljke.

U pisanju rezolucije, osim Pištaljke, učestvovali su američka nevladina organizacija Projekat za odgovornu vlast i Koalicija UNKAK iz Beča.

U ime Srbije, kao članovi delegacije, pregovore su vodili osnivači i urednici Pištaljke Dragana Matović i Vladimir Radomirović, zajedno sa pomoćnikom ministarke pravde Vladimirom Vinšom. O rezoluciji se pregovaralo tokom petodnevne konferencije 190 država potpisnica Konvencije UN protiv korupcije.

Rezolucijom se prvi put utvrđuju prava uzbunjivača na svetskom nivou, kao što je pravo da se ne utvrđuju motivi uzbunjivača da podnese prijavu, zatim pravo na odštetu zbog pretrpljene odmazde, kao i pravo da od stručnih advokata van državnog sektora dobiju pravnu pomoć.

Rezolucija je podneta na zvanični predlog Srbije i Palestine, a svojim kosponzorstvom podržali su je Evropska unija, Rusija, Saudijska Arabija, Norveška, Tajland, Meksiko, Maroko, Brazil, Honduras, Venecuela, Kostarika, Namibija, Peru, Kuvajt, Burkina Faso, Liban i Kolumbija.

Pištaljku su 2010. godine osnovali novinari-uzbunjivači sa ciljem istraživanja korupcije i pružanja pomoći i zaštite ljudima koji na nju ukazuju.

Jedna je od dve organizacije u svetu koja uzbunjivačima pruža besplatnu pravnu pomoć, a do sada je pred sudom zastupala više od 130 uzbunjivača i dala više od 3.500 pravnih saveta, navodi se na sajtu Pištaljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari