Pet zemalja Zapadnog Balkana potpsalo deklaraciju o zajedničkoj borbi protov korupcije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore su danas u Skoplju potpisali zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije, pranja novca i olakšavanja napora za vraćanje imovine.

Tu deklraciju su tokom Ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) potpisali  šef diplomatije Severne Makedonije i domaćin tog skupa Bujar Osmani, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, Elmedin Konaković, Filip Ivanović i Albanije Igli Hasani.

Osmani je istakao da deklaracija koju su potpsali „naglašava našu čvrstu i bezuslovnu posvećenost zajedničkom radu na sprečavanju, suzbijanju, istrazi i krivičnom gonjenju korupcije u Jugoistočnoj Evropi“.

„Protiv korupcije ćemo se odlučno boriti finansijskim istragama, digitalizacijom i vraćanjem imovine stečene kriminalnim radnjama. Za uspešnu borba protiv korupcije ključni su zajednički pristup i jasna politička volja“, rekao je Osmani koji je i predsedavajući OEBS-a.

Rekao je da je potpisivanje te deklaracije rezultat snažne posvećenosti Severne Makedonije borbi protiv korupcije i da je rešeno da bude potpisana tokom „Regionalne konferencije za borbu protiv korupcije, pranja novca i olakšavanje napora za povrat imovine u jugoistočnoj Evropi“ koju je organizovana u okviru makedonskog predsedavanja OEBS-om.

Dokument, naveo je Osmani, sadrži deset akcionih tačaka, uključujući jačanje i korišćenje digitalnih alata, regionalnu saradnju na nivou institucija i organizacija u borbi protiv korupcije i olakšavanje napora za vraćanje imovine stežene kriminalom.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da borba protiv korupcije nije moguća bez sveobuhvatne institucionalne i regionalne saradnje.

„Nijedna zemlja to ne može sama, a OEBS može da pomogne jačanje kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv korupcije“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković takođe je rekao da je jačanje regionalne saradnje ključno u borbi protiv korupcije, a potpisivanje izjave potvrda snažne opredeljenosti u toj borbi.

Po rečima crnogorskog ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića, potpisivanje izjave je konkretan korak u jačanju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije što je na dobrobit uključenih zemalja.

„To je i kritičan kriterijum za ocenjivanje napretka zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU“, ukazao je Ivanović.

Ministar za evropske i spoljne poslove Albanije Igli Hasani pozdravio je inicijativu, istakavši da su borba protiv korupcije i dobro upravljanje među glavnim prioritetima Vlade u Tirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari