Bregu: Najveće brige građana Zapadnog Balkana korupcija i organizovani kriminal 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je istraživanje koje su sproveli pokazalo da su najveće brige građana Zapadnog Balkana korupcija i organizovani kriminal.

Na otvaranju Osme regionalne konferencije za koordinaciju u domenu bezbednosti u Rimu predstavljeno je treće izdanje istraživanja javnog mnjenja SecuriMeter, koje otkriva šta građani regiona misle o sigurnosnim pitanjima.

Više od 60 odsto građana regiona je organizovani kriminal ocenilo kao najveći problem na polju sigurnosti, što ide ruku pod ruku s korupcijom, za koju 55 odsto građana veruje da je porasla, dodala je Bregu.

Kada govorimo o migracijama, istakla je, 70 odsto građana se slaže da region treba da pruži utočište migrantima kojima je potrebna zaštita, ali većina od 80 odsto veruje da Evropska unija mora učiniti više kako bi podelila taj teret.

Regionalna saradnja na ovom polju uživa veliku podršku, s obzirom da 73 odsto građana smatra da je produbljivanje saradnje na kontroli granica Zapadnog Balkana način upravljanja nezakonitim migracijama, objasnila je ona.

Istraživanje SecuriMeter je sprovedeno od 14. maja do 2. juna i obuhvatilo je 6.023 građana regiona.

Podaci pokazuju da većina od 62 odsto potencijalnih emigranata iz regiona planira da ostane u inostranstvu duži niz godina ili trajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari