Ivan Vujačić: Kredibilitet Evropske unije u regionu je ozbiljno ugrožen 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Kredibilitet Evropske unije (EU) u regionu je ozbiljno ugrožen, izjavio je FoNetu nekadašnji ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Ivan Vujačić, napominjući da su i vlasti Srbije u proteklih osam godina pokazale da nemaju volju za pridruživanje Uniji.

Vujačić je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici, ocenio da je izveštaj Evropske komisije o Srbiji najgori do sada i da je zemlja, „bez obzira na diplomatski rečnik“, po rezultatima na nuli, a potrebne su joj „četvorke i petice“.

Zapadni Balkan je bio dugo zapostavljen od Unije, rekao je on i kao primer pogrešnih poteza naveo Severnu Makedoniju.

Francuski predlog za tu zemlju je rezultirao antievropskim raspoloženjem građana, a svi ostali narodi na Balkanu to vide i mislim da EU već duži niz godina gubi kredibilitet, smatra Vujačić.

Dodaje da postoji nepoverenje u regionu, osim možda u Albaniji, da će neki procesi ići brže i lakše u tim integracijama.

Vujačić predviđa da će „možda Crna Gora i Albanija“ biti kandidati za članstvo do 2030. godine, dok sumnja da će Srbija biti u tom društvu.

Nadam se da sam pogrešio, jer nije tu potrebna samo volja EU, već vlasti u Srbiji nemaju volje za Unijom i ne vidim razlog zbog čega bi to promenili, rekao je on.

Vujačić je uveren i da će zastoj u dijalogu Beograda i Prištine potrajati, ne samo zbog izbora, već što oba učesnika u razgovorima, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, pokušavaju da odlože primenu onoga na šta su se obavezali i odriču se delova tog sporazuma.

Pretpostavljam da će pritisak biti veći posle Nove godine, ali nisam siguran da će doći do nekog pomaka, rekao je.

Vujačić pojašnjava i da Beograd i Priština nisu toliko značajni u međunarodnim odnosima, jer su mnogo veći problemi rat u Ukrajini, Bliski istok, odnosi sa Kinom.

Ono što međunarodna zajednica zna, zanemarujući potencijalne sitne incidente, da ovde suštinski ne može da dođe do neke velike destabilizacije i zbog toga mislim da je ipak Zapadni Balkan u drugom planu, pa i Srbija i Kosovo, naglasio je Vujačić.

Strategija ove vlasti je da razvlači probleme do krajnjih granica i tako je od 2015. godine kada su evropske integracije u pitanju. Ne očekujem ništa u narednom periodu, ukoliko ne bude nekih mera preduzetih iz Unije i Sjedinjenih Država, a može se očekivati jači pritisak, predvideo je on.

Na pitanje kako će se Srbija odnositi u međunarodnim odnosima, imajuću u vidu da je izborna godina u EU, Rusiji, Sjedinjenim Državama, Vujačić ponavlja da je strategija vlasti da što više „razvlači situaciju i sačeka ishod tih izbora“.

U Rusiji se zna šta će se dogoditi, to naravno nisu pravi izbori. U SAD, mislim da je cela ova igra oko (nekadašnjeg izaslanika) Ričarda Grenela i dodele ordena igra na na pobedu Donalda Trampa i očekivanje resetovanja dijaloga Srbije i Kosova sa drugog aspekta, rekao je on.

Nisam siguran da je to dobra strategija i mislim da će u međuvremenu biti poteza EU, da će se zaustaviti integracije Srbije i Kosova, ako se nešto ne dogodi. Možda će biti preduzete rigoroznije mere prema Srbiji, neće biti otvaranja klastera i pitanje je da li ćemo dobiti neka sredstva iz tih fondova, zaključio je Vujačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari