Transparentnost Srbija: Ocena Evropske komisije o borbi protiv korupcije u Srbiji previše blagonaklona 1Foto: Ljiljana Bukvić/Danas

Ocena Evropske komisije (EK) o „ograničenom napretku“ Srbije u borbi protiv korupcije je previše blagonaklona, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija.

Kako su naglasili iz te organizacije, izveštaj EK je značajan, jer ukazuje na neke od najvažnijih nerešenih problema, uključujući direktno ugovaranje nabavki za infrastrukturne projekte, nezakonito v.d. stanje u javnoj upravi i javnim preduzećima, činjenicu da nije unapređen pravni okvir za finansiranje kampanje, odsustvo saradnje Vlade sa Savetom za borbu protiv korupcije, kao i to što nakon presuda za korupciju nema podataka o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

Prema navodima, nije ni pokušano da se izmeni skupštinski Poslovnik kako bi se sprečile manipulacije

u vezi sa hitnim postupkom razmatranja zakona, a ministar pravde je i dalje član Visokog saveta tužilaštva, nasuprot preporuci GRECO.

Iz Transparentnosti su naglasili da Izveštaj konstatuje povećanje broja konačnih osuda u predmetima koje vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal (sa 19 iz 2021. na 21 u 2022. godini), ali i pad broja osuda kada je reč o predmetima iz nadležnosti viših javnih tužilaštava (212 u odnosu na 255).

Oni su podsetili kako EU konstatuje da je izrađen predlog antikorupcijske strategije, ali i to da njen kvalitet još uvek nije zadovoljavajući, dodajući da je premijrka najavila usvajanje tog dokumenta u naredna dva do tri meseca, pri čemu je neizvesno da li će u tom periodu biti formirana nova Vlada.

Evropska komisija je istakla i da je potrebna „snažna politička volja da bi se delotvorno rešavali problemi korupcije, kao i robustan odgovor krivičnog pravosuđa na slučajeve korupcije na visokom nivou“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari