Na šta lekari u Srbiji "troše" vreme i zašto su pacijenti sve češće u ordinaciji Dr Gugla? 1Foto: Pixabay/Valelopardo; StockSnap

Zamislite pacijenta u ordinaciji koji sedi preko puta lekara i priča. I lekara koji svoj pogled ne spušta s njegovog lica. Sluša ga, klima glavom, postavlja pitanja. Potom pregleda tog pacijenta, objašnjava mu zbog čega bi bilo dobro da uradi dodatnu dijagnostiku, šalje ga u laboratoriju zbog neophodnih analiza.

Pacijent, s druge strane, pun poverenja sluša svog lekara i oseća sigurnost jer mu se od početka do kraja posete posvetio, odnosno nijednom nije pogledao u ekran ili pisao po kartonu.

Teško je to zamišljati jer podaci govore da lekari u Srbiji potroše u proseku tri sata i 10 minuta na pisanje izveštaja, recepata, uputa ili vođenje kartona, a jedan od razloga za to je što se većina medicinske dokumentacije i dalje vodi na papiru, pokazuje istraživanje NALED-a.

Ta tri i malo više sata su skoro polovina radnog vremena lekara. Ona druga polovina preostaje za pacijente, što je problematično jer mnogi od njih, ukoliko se pažljivo ne slušaju šta pričaju, ne znaju da preciziraju važne anamnestičke podatke na kojima može da se temelji dalje lečenje.

Istovremeno, prema podacima NALED – a, četvrtina lekara rekla je da im najviše vremena ode na izdavanje uputa i zakazivanje pregleda, a ostatak na druge administrativne poslove. Iako su ti podaci samo jedan od segmenata istraživanja, važni su jer pokazuju da danas lekar u Srbiji troši približno isti broj sati na papire i lečenje ljudi.

Takav sistem trebalo bi da se menja čim pre jer je istraživanje NALED-a uznemirujujuće za sve sadašnje i buduće obolele koji su konačlno dobili crno na belo da lekar nema previše vremena za njih.

Na šta lekari u Srbiji "troše" vreme i zašto su pacijenti sve češće u ordinaciji Dr Gugla? 2
Foto: Dejan Briza

Zato nije ni čudo što je našim građanima omiljen Dr Gugl, na šta su odavno počeli da upozoravaju naši lekari, a dok se sistem ne promeni i dalje će se dešavati da oboleli na internetu traže lek.

Pa tako, tamo mogu da pročitaju da je recept za lečenje raka rastvor koji se dobije pošto u čaši skuvaju med, cimet i vodu i to popiju.

Ukoliko imaju sreće da se čaša posle pregrevanja ne rasprsne a staklo im ne uleti u oko.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari