Uvrede umesto testa na korona virus 1Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Sve veći broj građana Niša tvrdi da ne može da se testira na novi korona virus iako su to zahtevali pošto su bili u kontaktu sa zaraženima ili dolaze iz zemalja sa većim brojem obolelih, a pri tom imaju simptome koji bi mogli ukazivati na Kovid- 19. 

Oni navode da su ih epidemiolozi ubeđivali da za testiranjem „nema potrebe“, zbog čega sumnjaju da postoji manjak testova.

Dodatnu konfuziju unose oprečne informacije Kliničkog centra Niš i niškog Instituta za javno zdravlje o tome da li su i hospitalizovani pacijenti uopšte testirani na novi korona virus. KC Niš je juče na svom veb sajtu objavio da je na Klinici za infektivne bolesti hospotalizovano četvoro pacijenata „kod kojih je potvrđeno“ da su oboleli od novog korona virusa, dok je Institut u odgovoru Danasu naveo da će ih „Torlak“ testirati tek u toku jučerašnjeg dana.

Nišlijka Mirjana Jovanović je za naš list kazala da od 5. marta traži da bude testirana jer je stigla iz Bazela u Švajcarskoj, koja i po odluci Vlade Srbije spada u krizne zemlje, i pri tom ima hronični bronhitis, a od pre više dana i simptome korona virusa, kao što su povremena temperatura, groznica i „strašan kašalj“. Zvala je niški Institut za javno zdravlje, Kliniku za infektivne bolesti, Klinički centar, ali je umesto testa dobila- uvrede.

Pripravni epidemilog Instituta, koji je tražio da odgovori na neka od pitanja u anketi, a nakon obećanja da će joj se javiti to nije učinio, na kraju joj je rekao: „Vi ne znate koliku navalicu ja imam, ne znam šta ću pre“, pa i „Nemoj da vas nabijem tri dana na Infektivno, sa zaraženima“. Jovanović se nakon toga obratila medijima.

– Danas mi se taj epidemilog, izvesni Spasić, izvinio, a onda me prosledio „primarijusu“, koji me je 15 minuta obeđivao da nema potrebe da se testiram. Kada sam na tome insistirala, ne samo zbog sebe, već zato što sam sve vreme u kontaktu sa unicima, decom, rođacima i prijateljima, rekao je da će mi poslati Hitnu pomoć, da stavim masku i da će mi na Klinici za infektivne bolesti uzeti bris. Inače, u višednevnim razgovorima sa nekim lekarima iz Instituta i iz KC sam saznala da nijedan pacijent iz Niša nije testiran- rekla je juče Jovanović, čekajuči dolazak vozila Hitne pomoći nakon nedelju dana insistiranja da bude testirana.

Ona je dodala da pacijenti više nemaju mogućnost testiranja ni u privatnim laboratorijama, u kojima im je rečeno da je „stigla državna odluka da tu vrstu testova ne smeju da rade“.

Ni roditelji žene koja živi i radi u Luganu u Švajcarskoj, a za koju se sumnja da je tokom boravka u Nišu, u koji je stigla krajem februara, zarazila neke od hospitalizovanih pacijenata u Nišu i Beogradu, kazali su novinarima da nisu testirani. Epidemiolozi su im objasnili da „nema potrebe da budu testirani“, obrazlažući “nedostatak potrebe” rečima da su „sigurno zaraženi, pošto je njihova ćerka bila deset dana u Nišu“. Oni su sada u kućnoj izolaciji od dve sedmice, koju, kako kažu, poštuju.

Kućnu izolaciju, međutim, ne poštuje suprug radnice Pošta Srbije koja je, po nezvaničnim informacijama, hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti. Prema rečima upravnice zgrade u kojoj porodica živi, suprug se svuda kreće, stanari su uznemireni, a dezinfekciju zgrade i dvorišta su jedva obavili jer postoji nestašica tih sredstava u apotekama.

– Malopre sam videla komšiju, šetao se zgradom i dvorištem, posle je otišao na autobusku stanicu i ušao u gradski prevoz. Kada sam mu rekla da bi trebalo da bude u izolaciji, odgovorio je da mu to „niko nije rekao“. Na Klinici za infektivne bolesti, koju sam zvala, kazali su mi da bolest naše komšinice „još nije potvrđena“. Stanari zgrade, a nije ih malo, u njoj je 108 stanova, zovu na pet minuta jer su prilično uznemireni, a ja više ne znam kome da se obratim- rekla je upravnica Radica za naš list.

Na Institutu za javno zdravlje za naš list su juče precizirali da je četvoro hospitalizovanih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti KC Niš “uzorkovano” i da će u toku jučerašnjeg dana “biti testirani u referentnoj laboratoriji ‘Torlak’“. Objasnili su da uzorak- bris grla i nosa, uzima epidemiolog na Klinici za infektivne bolesti, a da se on potom poštom šalje „Torlaku“.

Direkor KC Niš “uveo cenzuru”

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović je izdao naredbu o postupanju u vezi sa pojavom korona virusa, koja je dostavljena direktorima klinika, a između ostalog predviđa da je “ zabranjeno davati informacije medijima bez konsultacija sa direkorom Kliničkog centra”.

Naredba predviđa i “pojačanje kontrole zabrane poseta”, “ograničenje kretanja pacijenata”, kao i da prioritet pri podeli zaštitne opreme imaju dečije klinike, GAK, Klinika za plućne bolesti, Klinika za infektivne bolesti i Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Od juče KC Niš o situaciji u vezi sa korona virusom dostavlja informacije ujutru i uveče, preko veb sajta ustanove. Prema informaciji od juče ujutru, samo jedan pacijent “ima blage, odnosno umerene sumtome uzrokovane virusom” i u stabilnom je stanju, dok ostala tri pacijenta “za sada ne pokazuju simptome”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari