Uz javnu osudu Siniši Malom sledi i poništaj diplome 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović nije svojom odlukom potvrdio da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog nije plagijat i da su u pitanju tehnički nedostaci, kako tvrde tabloidi.

Dekan je postupio po presudi Upravnog suda i izrekao Malom najstrožu meru za povredu Kodeksa profesionalne etike, na osnovu prethodne odluke Nastavno – naučnog veća FON-a, koje je utvrdilo da se ministar neakademski ponašao prilikom izrade doktorata.

Kako će dalje teći postupak nakon što je dekan FON-a Siniši Malom izrekao javnu osudu otvoreno je pitanje.

Zasad je jedino izvesno ono što je za Danas rekla rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović – na odluku dekana svi učesnici u postupku imaju pravo žalbe drugostepenom organu Odboru za profesionalnu etiku, koji se, podsetimo, već izjasnio da je doktorska disertacija Malog plagijat, na osnovu čega mu je Senat poništio diplomu.

Rešenje Odbora je potom osporeno, jer je Upravni sud, po žalbi ministra finansija, utvrdio propust u proceduri, koji je najnovijom odlukom dekana FON-a ispravljen.

Više pravnika sa Univerziteta u Beogradu koje smo kontaktirali nije želelo da komentariše dalji tok postupka, jer nemaju uvid šta piše u prethodno donetim odlukama.

Teoretski, postoji mogućnost da se na odluku prvostepenog organa, odnosno FON-a, žale i Siniša Mali i podnosilac prijave za plagijat (što bi u ovom slučaju bila rektorka).

Međutim, takav scenario nije očekivan jer je podnosilac uspeo u postupku pošto je dekan FON-a izrekao najstrožu meru – javnu osudu.

U slučaju da žalbu podnese ministar, Odbor će se ponovo izjasniti o osporenom doktoratu. Ako Odbor odbaci ministrovu žalbu, postupak se nastavlja pred Senatom koji se izjašnjava o poništenju diplome.

Naši sagovornici ukazuju da je nemoguće da Siniša Mali prođe sa javnom osudom, a da dobije diplomu doktora nauka, napominjući da ova mera sa sobom povlači pravne posledice.

Podsećaju da je upravo u tom delu izmenjen Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koji predviđa da se, licu protiv kojeg je pokrenut postupak diploma ne izdaje, ako je konačnom odlukom utvrđeno neakademsko ponašanje pri izradi doktorske disertacije.

Upućeni kažu da će se Siniša Mali u narednom periodu žaliti na sve i svašta Upravom sudu što će prolongirati postupak, ali napominju da sud utvrđuje eventualne proceduralne propuste, a ne ispituje da li je doktorat plagiran, niti je za to nadležan.

Ostaje dilema kako će se u celoj priči postaviti nova uprava Univerziteta u Beogradu, koja stupa na dužnost 1. oktobra i nasleđuje „slučaj Mali“.

To će biti test na kome će pokazati da li ih je birala vlast, što tvrdi deo akademske zajednice, uveren da je baš na ovom slučaju „pala“ odlazeća rektorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari