Građani Paname juče su izašli na predsedničke izbore, pri čemu se vladajuća stranka bori da ostane na vlasti. Biznismen tamne puti Rikardo Martineli iz redova desnice kandidovao se ispred Partije za demokratske promene i slovi za favorita. Prema rečima dopisnika, iskoristio je zabrinutost siromašnih tako što je obećao uvođenje oštrijih mera kada je rečo kriminalu i korupciji.

Rezultati ankete javnog mnjenja pokazali su da on ima dvocifrenu prednost u odnosu na svog rivala iz centralne levice Balbine Hereraa iz vladajuće Revolucionarne demokratske partije (PRD). Predsednicima Paname dodeljuje se jedan petogodišnji mandat, a aktuelni šef države Martin Torios povlači se s te funkcije. Novog predsednika očekuje niz ekonomskih izazova budući da je globalna finansijska kriza pogodila najvažniju trgovinsku vezu Panamskog kanala. Glasačka mesta otvorena su u sedam ujutru po lokalnom vremenu. Martineli se većkandidovao za predsednika 2004. i osvojio oko pet odsto glasova. Međutim, prema rečima dopisnika, ovoga puta se stiče utisak da je profitirao na zabrinutostima siromašnih pošto je obećao da će se suočiti s problemom političke korupcije i uvesti oštrije mere kada je rečo nasilju. On je oštri kritičar Toriosa i Herere, koje optužuje da ne uspevaju da se izbore sa siromaštvom dok novcem pune vlastite džepove.

Dopisnici, međutim, dalje navode da za veliki broj analitičara Martinelijevo vođstvo u anketama javnog mnjenja predstavlja iznenađenje. Predsednik Torios je 2006. odneo pobedu na referendumu o proširenju Panamskog kanala, a tokom njegove vlasti, prosečni ekonomski rast iznosio je 8,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari