Užičani potpisuju peticiju za ukidanje kovid mera u školama 1Potpisivanje peticije protiv kovid mera u Užicu/Foto: N.Kovačević

Grupa Užičana je pokrenula peticiju kojom traži da se ukinu kovid mere u školama, posebno obaveza učenika da nose zaštitne maske, i taj zahtev je od juče podržalo oko 1.500 građana.

Prikupićemo 5.000 potpisa i peticiju za ukidanje kovid mera u užičkim školama uputićemo Ministarstvu prosvete – Školskoj upravi u Užicu i gradskoj vlasti“, poručio je Darko Milanović, član te grupe koja se protivi i eventualnom testiranju dece u školama.

Članovi grupe su se, kažu, samoorganizovali i većinom su to roditelji. Na štandu, ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru grada, osim velikog plakata sa porukama „Dete bez maski“ i „Roditelji za decu“, istaknuta je i ikona Bogorodice.

Užičani potpisuju peticiju za ukidanje kovid mera u školama 2
Pokretači peticije protiv kovid mera/Foto: N. Kovačević

„Mere su besmislene. Nema razloga da dete u školi nosi zaštitnu masku, jer bilo gde da uđem vidim da se one skoro nigde ne nose. Ispada da se na deci u školama „lome koplja“, kaže za Milanović.

Navodeći da „učenike teraju da, na časovima fizičkog vaspistanja, trče i rade druge vežbe“, on dodaje da je to „nenormalno, jer deca otežano dišu pod zaštitnim maskama“ i da „nošenje maski šteti njihovom zdravlju“.

U peticiji se, između ostalog, navodi da se sprovođenjem kovid mera „grubo krše osnovna ljudska prava i slobode, diskriminišu deca, krši se njihov psihofizički integritet, ograničava sloboda kretanja“, kao i da se „ugrožava sloboda veroispovesti, jer se „nošenjem maske preko lica deca teraju da se, svesno ili nesvesno odreknu svog božanskog porekla i da se odreknu svoje vere“.

U obrazloženju piše i to da su „tzv.epidemijske mere naučno i medicinski neosnovane, da se njihovim sprovođenjem grubo krši najmanje 34 člana zakona i Ustava“ i da zaposleni u obrazovnim ustanovama izlaze van okvira svojih zakonskih ovlašćenja i time konstatnto vrše krivično delo zaloupotreba službenog položaja“.

Užičani potpisuju peticiju za ukidanje kovid mera u školama 3
Foto: N. Kovačević

Ljiljana Milovanović, koja kaže da je majka devojčice koja pohađa sedmi razred osnovne škole, potpisala je peticiju. Za Danas objašnjava da su te mere „nehumane i da se njihovim sprovođenjem krše sva ljudska i dečja prava“.

„Deca ne mogu slobodno da dišu“, kaže Ljiljana. Na podsećanje da stručnjaci tvrde da je nošenje maski u našem interesu, ona uzvraća da je „u interesu dece da slobodno žive i rastu i da sve bude kao što je bilo pre dve godine“.

Istog stava je i Irena Petronijević, profesorka u jednoj užikoj srednjoj školi, koja je, takođe, potpisala peticiju.

„Zaštitna maska šteti, a ne štiti nas ni od čega, pa ni od korone. Kako jedna obična krpa može da štiti? To je besmislena mera, kao i sve ostale antikovid mere“, ocenila je Irena.

Mere su neophodne

„Propisane mere su neophodne, jer je trenutna epidemijska situacija još uvek alarmantna“, kazala je za Danas dr Aleksandra Andrić, epidemiološkinja u užičkom Zavodu za javno zdravlje i istakla da te mere, stručna upustva i protokoli, treba da se poštuju, sve dok su na snazi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari