Užice: Hapšenje zbog pranja novca i poreske utaje 1Foto: Nenad Kovačević

Zbog osnova sumnje da su se bavili pranjem novca, uhapšeni su A. R. (1971) i M. R. (1978), dok se B. E. (1980), zastupnik PD „MG Grafika 023“, tereti i za poresku utaju.

Oni su uhapšeni u nastavku akcije na proveri poslovanja privrednih društava „CFK Group“ i „MG Grafika 023“, od strane Odeljenja za borbu protiv korupcije, koje akciju sprovodi u saradnji sa užičkom Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Kako je saopšteno iz užičkog MUP, protiv još pet osoba biće podnete krivične prijave u redovnom postupku zbog pranja novca, od kojih se jedna tereti i za poresku utaju.

Kako se sumnja, B. E. i Z. D.(1984), koji se već nalazi u pritvoru, su od 2018. do 2019. godine, robu, za koju su znali da potiče iz kriminalne delatnosti i nabavke bez poslovne dokumentacije o poreklu i prometu robe, iz PD „MG Grafika 023“, a preko PD „CFK Group“ iz Užica plasirali na dalje tržište.

PD „CFK Group“ je plaćala po fiktivnim računima PD „MG Grafika“ iz Česterega, koja je novac dalje transferisala na račune poljopoprivrednog gazdinstva i PD „Vila M&M“ i PD „Kone grafika“ iz Česterega u vlasništvu osumnjičenog B. E, kao i na račun STR „ONLY Original“ iz Zvečana, sa čijeg računa je novac dalje uplaćivan na račune sedam fizičkih lica.

Potom su, kako se sumnja, podigli oko 61,5 miliona dinara i taj novac koristili i predavali ga osumnjičenima i B. E. i I. C, koji je u pritvoru.

Takođe, u toku 2018. i 2019. godine, I. C. uz pomoć B. E. je, kako se sumnja, na osnovu lažnih računa firme „MG Grafika“, neosnovano iskoristio prethodni PDV od oko 11 miliona 494 hiljade dinara i neosnovano uvećao troškove PD „CFK Group“ i tako umanjio porez na dobit za oko 13 miliona 770 hiljada dinara.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili državni budžet za oko 25.264 000 dinara.

Osumnjičenom B. E. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su A. R. i M. R. uz krivičnu prijavu već privedeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari