Užičanin o susretima s policijom: Privođen sam i upozoravan, ali ne odustajem od protesta 1Vladimir Petrović, foto: Nenad Kovačević

Posle prve blokade saobraćajnica u Užicu, Vladimir Petrović je priveden, a jutro pred drugu, policija ga je upozorila da ne ide na protest

Protestna okupljanja u Užicu, poslednje dve subote, u istu kolonu svrstala su desničare, levičare, građansku opciju, građane bez izraženih opredeljenja. Na saobraćajnicama su zajedno stajali mladi, stari, porodice sa decom, kućni ljubimci. Nosile su se pištaljke, mini megafoni, parole, ikone, srpske zastave.

Među tim ljudima, oba puta bio je Vladimir Petrović, Užičanin, po struci veterinar, koji već 15 godina radi kao ugostitelj. Za sebe kaže da je porodičan čovek, otac dvoje dece, vernik i pravoslavac, kome su „krst, pravoslavlje i očuvanje porodičnih vrednosti na prvom mestu“.

Kako je Danas već pisao, Petrović je priveden odmah posle prvog protesta.

„To se desilo bez razloga. Jedino što je razlikovalo mene i ostale privedene momke od ostalih učesnika je to što sam ja nosio ikonu, a oni srpske zastave. Krenuli smo kući posle mirnog protesta, kada su me inspektori u civilu presreli na ulici i priveli kako bih dao izjavu u svojstvu građanina. Pitali su me ko je organizator skupa i zašto sam izašao na ulicu. Rekao sam da ne znam ko je organizator, da nas je nezadovoljan narod pozvao preko društvenih mreža. To je bio klasičan pokušaj zastrašivanja“, priča Petrović.

Jutro pred drugi protest, protekle subote, u osam časova, probudili su ga pripadnici užičke policije, koji su došli na njegovu kućnu adresu.

„Rekli su da su došli da me upozore da ne idem i da ne pozivam ljude na protest. Tražio sam, ali nisu imali nikakav pisani nalog ili upozorenje koje ticalo baš mene“, opisuje naš sagovornik.

Petrović nije i nema nameru, kako kaže, da traži objašnjenje od institucija, smatrajući da je to uzaludno i navodeći da su mu rekli da direktiva za navedene događaje „stiže sa vrha“. Kaže da je na drugi protest ipak otišao, kao i da se tamo susreo sa inspektorima u civilu koji su ga privodili i sa kojima se ovoga puta samo pristojno pozdravio.

„Planiram da idem i na sva naredna okupljanja kao i do sada. Nemam nameru da pravim prekršaje, probleme, već da iskoristim svoje pravo da izrazim nezadovoljstvo“, objašnjava Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari