Šta se do sada zna o nestanku devojčice iz Bora? 1Foto: MUP

Prošlo je punih osam dana od kako je nestala devojčica Danka Ilić iz Bora, a još uvek nema informacija o tome gde se ona nalazi.

Prvih dana istraga je gotovo u potpunosti bila, bar kako je javnost imala informacije, usmerena u samo Banjsko polje, odakle se devojčici gubi svaki trag.

Krajem vikenda, ipak, počele su da stižu nove infromacije – da je viđena u Beču.

Kako prepoznati devojčicu ukoliko je vidite i kome da prijavite?

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, a u potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP.

Majka je nestanak deteta prijavila oko 15 časova.

Prošla je cela sedmica od kako je nestala devojčica iz Bora: Očekuje se saopštenje bečke policije povodom snimka, Rumunija uključena u potragu 2

Foto: MUP

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde Danku da obaveste policiju na broj 192 ili da se jave na broj telefona 0652816041.

Nestala devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Ona je nestala u Boru, tačnije Banjskom polju, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je sistem „PRONAĐI ME“.

Šta se sve hronološki dešavalo otkad je nestala devojčica u Boru?

26. mart

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak 26. marta oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, a u potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP.

Majka je nestanak deteta prijavila oko 15 časova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je nekoliko sati kasnije sistem „PRONAĐI ME“, prvi put otkad je prošle godine aktiviran u Srbiji.

Sistem je aktiviran i na aerodromu Nikola Tesla.

Potragu su već prvog dana vodili pripadnici MUP-a, vatrogasno-spasilačke brigade i Gorske službe spasavanja, a tokom dana bili su uključeni i lovci i građani.

Pretraživali su i spasilački psi i termovizijski dronovi teren, podeljen u sektore, a tokom večeri angažovan je i helikopter koji je nadletao prostor pretrage.

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Bratislav Gašić stigao je kasno uveče u naselje Banjsko polje.

Tokom večeri u Bor su stigle i dodatne snage Žandarmerije sa oko 20 vozila.

27. mart

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je fotografije potrage u koju je bilo uključeno više od 1.000 ljudi.

Na terenu je bila lokalna policija, Sektor za vanredne situacije, UKP Beograd, meštani i članovi dobrovoljnih lovačkih društava, Gorske službe za spasavanje, rudari…

Vršena je stroga kontrola svih vozila koja dolaze iz smera Borskog jezera i sa magistralnog puta Bor – Zaječar.

Potraga je usmerena na najbližu okolinu kuće u kojoj živi nestala devojčica, a pojavile su se i infromacije da su roditelji dali izjavu u policiji, što je uobičajen korak u ovakvim slučajevima.

Pripadnici MUP-a, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da su svi dotadašnji rezultati ukazivali da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Kolona sa pripadnicima Žandarmerije povukla se iz ulice u kojoj se nalazi kuća nestale devojčice, kao i pripadnici GSS-a.

Policija je obustavila pretragu okolnog terena za nestalom Dankom, a nedaleko od kuće gde je nestala devojčica postavljeni su šatori.

Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spasavanja kazao je da su kolegama iz Srbije ponudili pomoć u potrazi za devojčicom nestalom u Boru i da im je rečeno da pomoć zasad nije potrebna.

28. mart

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe, a povodom informacija koje su se pojavile krajem prethodnog dana da je devojčica pronađena.

Helikopteri su i trećeg dana nadletali područje, a gradonačelnik Bora došao je u Banjsko polje.

Kako su javili mediji, roditelji nestale devojčice ponovo su davali iskaz u policijskoj upravi u Boru gde se vrše sva ispitivanja na okolnosti pod kojima je dete nestalo.

Mini bager dovezen je u dvorište kuće, a kako je potvrđeno iz MUP-a, bio je neophodan radi uklanjanja stabala na samom imanju gde se i dalje vršila pretraga.

Tri osobe iz okoline Hadžića u Kantonu Sarajevo uhapšene su zbog tvrdnji da imaju informacije o nestaloj devočici Danki Ilić i za te podatke tražile 50.000 maraka.

Maloletna devojčica nije pronađena na teritoriji Hadžića, a odmah po hapšenju, izjavili su da su se “samo šalili”.

Ponovo je u Banjsko polje stigao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kako bi obišao policajce na terenu.

Iz Banjskog polja, nakon odlaska minstra Gašića, odvezeni su i bageri koji su tokom dana raščišćavali teren.

29. mart

Dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, stigli su u Banjsko Polje i započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja devojčica.

Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa 5 terenskih vozila i spasilačkim psom Zigijem, koji je nakon pomaganja u Turskoj i spasavanja života nakon zemljotresa, kao i devet godina rada, otišao u zasluženu penziju.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina detaljno su pretražili tunel, podzemne kanale i šahte ukupne dužine oko 4,5 kilometara, u rejonu Banjskog polja do grada Bora i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da se dvogodišnja Danka Ilić tu nalazila.

Ministar policije Bratislav Gašić još jednom je došao u Banjsko polje, a Ispred kuće stigla je teška mehanizacija koja je raščišćavala teren. Bagerima je iznošen šut iz dvorišta kuće.

Majka devojčice ponovo je bila u policijskoj stanici u Boru gde je saslušavana o okolnostima nestana ćerke, a što je deo standardne procedure, saznao je Danas.

Policajac iz policijske uprave Bor priveden je zbog odavanje informacija iz istrage o nestanku devojčice, nezvanično je saznao Danas.

Tri osobe koje su u četvrtak uhapšene u BiH zbog objava na društvenim mrežama puštene su da se brane sa slobode.

Kako je javio reporter Danasa sa terena, veći broj pripadnika policije i vatrogasa napustilo je dvorište i područje oko kuće gde je nestala devojčica, a odvezene su i mašine.

30. mart

Kako je Danas nezvanično saznao, policija je tokom 29. marta sa majkom nestale devojčice bila na mestu nestanka kako bi bila urađena rekonstrukcija događaja, a policija je sa majkom proveravala sve informacije i saznanja.

Kako je rečeno za Danas u MUP-u zbog lepog vremena i dobre vidljivosti helikopteri u niskom letu nadletali su teren – jedan neposredno iznad kuće, drugi malo dalje.

Pripadnici MUP-a pretraživali su deo Brestovačke reke, u blizini vikend naselja Banjsko polje.

31. mart

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju ujutru u Batajnici komentarisao rad policije u slučaju nestale Danke Ilić, govoreći o novom tragu koji se u toku noći pojavio, dodajući „da kada se noćas pojavi novi trag, oko pola tri, i njega obaveste i već oko pola pet svi su na svojim mestima i opet sve proveravaju“.

Novi trag u istrazi pojavio se u pola tri ujutru, kada je policija dobila informaciju da je devojčica viđena u Beču u pratnji dve rumunske državljanke.

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, koja je navodno viđena u glavnom gradu Austrije, potvrđeno je iz Policijske direkcije Beča dopisniku portala Kosovo onlajn.

Interpol je u nedelju 31. marta raspisao potragu, odnosno žutu interpol poternicu, za nestalom devojčicom.

Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je da je Ambasada u kontaktu sa nadležnim službama Srbije i Austrije i čini sve da se što pre pronađu osobe sa snimka koji je napravio jedan državljanin Srbije u Beču.

1. april

Vatrogasci su poslasti na deponiju na Starom banjskom putu, a kako je saznao Danas, njihovo prisustvo je u sklopu kontinuiranog rada na terenu.

Patrole policije bile su prisutne na nekoliko punktova u Banjskom polju.

Članovi porodica majke i oca nestale Danke Ilić davali su izjave u policiji, potvrđeno je za Danas iz MUP-a.

Predstavnik bečke policije Markus Vitrih rekao je da je problem kako je način na koji jej video došao do policije, te napomenuo da je izgubljeno dosta vremena, oko 10 sati, dok je video poslan mejlom srpskoj policiji, a tek onda je srpska policija kontaktirala austrijsku policiju.

2. april

Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je da se očekuje da austrijska policija obavesti o identitetu žena sa snimka iz Beča koji se u subotu pojavio na društvenim mrežama, kako bi se utvrdilo da li je na snimku devojčica Danka Ilić.

Kako su preneli portali iz Austrije, pored njihove policije, aktivno se u istragu uključila i policija iz Rumunije.

Policija u Beču za Danas je istakla da trenutno nema novih svedoka.

Kako je Danas saznao nezvanično, tvrdnje iznete u pojedinim tabloidima da je nakon veštačenja telefona majke nestale Danke Ilić otkriveno da je ona „neposredno pre nestanka deteta guglala granični prelaz između Srbije i Rumunije“, u potpunosti su netačne.

Dopisnica RTS-a iz Beča Vesna Knežević javlja da su iz bečke policije najavili da će se u toku dana oglasiti saopštenjem u vezi sa snimkom koji je napravio srpski državljanin i na kojem se navodno vidi devojčica koja podseća na Danku Ilić.

Kako su javili mediji, u Banjskom polju bilo je prisutno više policijskih vozila i dve marice, a radi se o intenziviranju potrage za devojčicom. Kontrolisani su stambeni objekti i jedan podrum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari