Sedmi dan potrage za devojčicom iz Bora: Bečka policija istakla da je izgubljeno dosta vremena, članovi porodice davaće izjave u policiji 1Foto: MUP

Šta se do sada dogodilo?

  • Bečka policija: Izgubljeno dosta vremena, problem način na koji je video došao do policije
  • Članovi porodica majke i oca nestale devojčice danas i narednih dana će davati izjave u policiji, potvrđeno je za Danas iz MUP-a.
  • Vatrogasci su poslasti jutros na deponiju na Starom banjskom putu.
  • Patrole policije na nekoliko punktova u Banjskom polju, prenosi RTS.
  • Interpol je raspisao žutu poternicu, koja se koristi za nestala lica.
  • Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je da je Ambasada u kontaktu sa nadležnim službama Srbije i Austrije.

Bečka policija: Izgubljeno dosta vremena

Posle pojavljivanja snimka iz Beča na kom se možda nalazi nestala devojčica, dopisnica RTS-a iz Beča Vesna Knežević javlja da konkretnih detalja, odnosno konkretnih podataka iz Beča još nema.

Dopisnica RTS je razgovarala sa predstvnicima bečke policije, Markosom Vitrihom, koji kaže da se radi o tekućoj istrazi i da oni o tome ne mogu davati detalje, ali i da nemaju previše detalja.

Postoji taj snimak o jednom događaju u subotu popodne, na jednoj tramvajskoj stanici.

Bečka policija pokušava da nađe dve žene koje se nalaze na snimku.

Kako kaže, dopisnica RTS-a, nije problem za policiju da pronađe te dve osobe ako su u Beču, ako nisu već otišle za Mađarsku ili prešle u Rumuniju.

Problem je kako je Vitrih objasnio način na koji je taj video došao do policije.

Napominje da je izgubljeno dosta vremena oko 10 sati dok je video poslan mejlom srpskoj policiji, a tek onda je srpska policija kontaktirala austrijsku policiju.

Ako je na pomenutom snimku regularna situacija, ako su na njemu zapravo bile dve žene sa svojim detetom ili sa detetom jedne od njih, to će se pronaći.

Članovi porodice nestale devojčice davaće izjave u policiji

Članovi porodica majke i oca nestale devojčice danas i narednih dana će davati izjave u policiji, potvrđeno je za Danas iz MUP-a.

„U ovakvim situacijama je sasvim opravdano da roditelji, članovi porodice, prijatelji i druga lica sa kojima su bliski i koji su imali informacije o životnim okolnostima, budu u više navrata u policiji, jer mogu dati korisne informacije u cilju utvrđivanja motiva i razjašnjenja svi drugih okolnosti događaja“, rečeno je za Danas iz MUP-a.

Vatrogasci na deponiji

Vatrogasci su poslasti jutros na deponiju na Starom banjskom putu.

Kako saznaje Danas, njihovo prisustvo je u sklopu kontinuiranog rada na terenu.

Nastavljeno je sa praćenjem svih tragova, kako onih koji se tiču Beča, tako i tragova u Srbiji, te se rade sve pretrage.

Patrole policije na nekoliko punktova u Banjskom polju, javio je ranije RTS.

Major policije o potrazi za nestalom devojčicom iz Bora: Preispituju se sve činjenice i okolnosti

Major policije Bojana Otović Pjanović gostovala je u emisiji Hit Tvit na TV Pink i tom prilikom govorila o nestanku devojčice, te otkrila kako teče potraga za devojčicom koja je nestala u Boru u utorak u 13.45 sati.

Otović Pjanović je rekla u kom pravcu se dalje ide sa potragom za nestalom devojčicom.

„Prvo što bih rekla je da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova od samog početka prijavili događaj koji se desio, preduzeli sve neophodne mere i radnje na pronalasku devojčice, da bismo potvrdili relevantnost same prijave, pre nego što bi se i aktivirao dobro poznati sistem za hitnu intervenciju“ rekla je Otović Pjanović.

Opširnije OVDE.

Igor Jurić o poternici Interpola

U samu potragu uključen je i Interpol, to znači da postoji osnovana sumnja da je dete izvan zemlje i uključivanjem njih potraga dobija novu dimenziju, rekao je Igor Jurić, direktor Centra za za nestalu i zlostavljanu decu.

Banjsko Polje je malo je i mirno mesto na istoku Srbije u čijoj se blizini nalazi granica s Rumunijom i Bugarskom, prenosi Dnevnik.hr.

„Tu je bliža bugarska granica, ali naravno ni Rumunija nije daleko. Samim pokretanjem sistema Pronađi me dodatno je osigurana granica, ali kada se otvori poternica tada se dodatno proveravaju granični prelazi“, smatra Jurić.

Opširnije OVDE.

Oglasio se ambasador Srbije u Austriji

Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je da je Ambasada u kontaktu sa nadležnim službama Srbije i Austrije i čini sve da se što pre pronađu osobe sa snimka koji je napravio jedan državljanin Srbije u Beču i utvrdi da li je na njima zaista bila devojčica iz Bora.

„Mi smo na društvenim mrežama objavili apel svima koji imaju bilo kakve informacije da se jave nama, austrijskoj policiji ili Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Mi smo dostupni 24 sata, na dežurnom telefonu i u Ambasadi, u vezi sa svim eventualnim informacijama koje bi potvrdile identitet nestale devojčice“, rekao je Blagojević za Kosovo onlajn.

Interpol raspisao poternicu

Interpol je raspisao žutu poternicu, koja se koristi za nestala lica.

Uz fotografiju, dat je i opis devojčice kao i imena roditelja.

Ambasada Srbije u Austriji: Ukoliko neko prepozna nestalu devojčicu da odmah javi nadležnim institucijama

Ambasada Srbije u Austriji objavila je na zvaničnom sajtu da moli da ukoliko neko prepozna nestalu devojčicu, na teritoriji te države, odmah javi Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije ili Republike Austrije na sledeće telefone:

  • Ministarsvo unutrašnjih poslova Austrije 133
  • Ambasada Republike Srbije 00436677704145
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije 192

Bečka policija pokrenula istragu u vezi sa nestankom devojčice iz Bora

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu u slučaju nestanka devojčice iz Bora, koja je navodno viđena u glavnom gradu Austrije, potvrđeno je iz Policijske direkcije Beča dopisniku portala Kosovo onlajn.

„Srpski državljanin koji živi u Beču, prema sopstvenim navodima je možda, 30. marta oko 20 sati, na jednoj stanici tramvaja u centru grada video devojčicu koja je nestala u Srbiji, u pratnji dve žene. On je s tim u vezi kontaktirao srpske vlasti, koje su se obratile bečkoj policiji zahtevom za istragu“, navodi se u odgovoru.

Bečka policija je saslušala svedoka i uzela video snimak koji je muškarac napravio. Kako se navodi, on je preko društvenih mreža saznao za nestanak deteta.

„Tačne okolnosti, posebno da li je to zaista bila nestala devojčica su predmet istrage koja je u toku. Istragu vodi Kriminalistička služba Beč“, navodi se u dopisu.

Policija proverava snimak iz Beča

Kako Danas nezvanično saznaje, policija proverava snimak na kom se navodno vidi devojčica koja liči na nestalu devojčicu iz Bora.

Snimak je navodno snimljen u Beču, a devojčica je bila u pratnji dve rumuske državljanke.

Kako su objavili mediji, MUP je uputio apel srpskim državljanima u Beču da se jave ako vide devojčicu na snimaka.

Kontaktirana je austrijska policija kao i Europol.

Vučić: Noćas oko pola tri se pojavio novi trag

„Hoću da se zahvalim policiji koja danonoćno radi. Kada se u pola tri kao noćas pojavio novi trag, oni izveste i mene. Do pola pet su svi na svojim mestima. Svaka im čast na posvećenosti, koliko se ljudi bore za jedan divni život. Svakog bogovetnog dana. Nadam se da će uspeti da rasvetle i taj slučaj“, rekao je Vučić.

Istraga se nastavlja u svim pravcima

Istraga u vezi sa nestankom devojčice u Banjskom Polju kod Bora nastavlja se u svim pravcima, kažu iz MUP ali ne preciziraju u kojim. Iz MUP ponavljaju da ni danas nema zvaničnih informacija u vezi s potragom, pa ni sa tim da li će tragači biti na terenu, prenosi N1.

Na mestu nestanka deteta su i dalje policijske ekipe koje strogo kontrolišu prolaz, dok je u samom naselju manje kontrole u odnosu na prethodne dane.

Pretraga dela Brestovačke reke

Proširena je potraga za devojčicom, javlja RTS.

Pripadnici MUP-a pretraživali su deo Brestovačke reke, u blizini vikend naselja Banjsko polje.

Slavica Radovanović: Policija bi trebalo da kaže u kom smeru ide istraga

Pukovnica policije u penziji, narodna poslanica Slavica Radovanović smatra da bi, nakon petog dana potrage za devojčicom, policija trebalo da izađe sa informacijama u kom pravcu su usmerili istragu, odnosno da li se radi o nesrećnom slučaju ili krivičnom delu.

„Kada se dogodi nešto ovako kao što je nestanak devojčice, javnost zaista zaslužuje da ima informacije koje bi umirile javnost i koje bi javnosti pokazale da stručne službe kao što je MUP i ostale koje su uključene u pronalazak devojčice rade najbolje što mogu, da su sva sredstva upotrebljena i da je sve što država raspolaže u ovom momentu stavljeno u službu pronalaska devojčice“, rekla je Radovanović u emisiji „Novi dan“.

Dva helikoptera nadleću teren oko kuće

Kako je rečeno za Danas u MUP-u zbog lepog vremena i dobre vidljivosti helikopteri u niskom letu nadleću teren – jedan neposredno iznad kuće, drugi malo dalje.

Majka sa policijom bila na mestu nestanka

Kako Danas nezvanično saznaje policija je juče sa majkom devojčice nestale u Banjskom Polju bila na mestu nestanka kako bi bila urađena rekonstrukcija događaja na dan nestanka, policija sa majkom proverava sve informacije i saznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari