Igor Jurić o poternici Interpola: Postoji sumnja da je devojčica van zemlje 1Foto: Medija centar

U samu potragu uključen je i Interpol, to znači da postoji osnovana sumnja da je dete izvan zemlje i uključivanjem njih potraga dobija novu dimenziju, rekao je Igor Jurić, direktor Centra za za nestalu i zlostavljanu decu.

Banjsko Polje je malo je i mirno mesto na istoku Srbije u čijoj se blizini nalazi granica s Rumunijom i Bugarskom, prenosi Dnevnik.hr.

„Tu je bliža bugarska granica, ali naravno ni Rumunija nije daleko. Samim pokretanjem sistema Pronađi me dodatno je osigurana granica, ali kada se otvori poternica tada se dodatno proveravaju granični prelazi“, smatra Jurić.

Raspisivanje potrage za devojčicom slučaj je podigao na novi nivo, dodaje.

„Ovo što je Interpol raspisao poternicu ne znači zasigurno da je devojčica izvan zemlje, ali samim time što postoji osnovana sumnja, to je dovoljan signal da postoji nada da je živa. Dodatno su ljudi motivisani i uzbuđeni zbog snimka iz Beča i nadamo se čudu“, rekao je Jurić.

U javnost su izašli snimci devojčice iz Beča koja podseća na nestalu devojčicu. Ona je navodno viđena s dve Rumunke, a Jurić je otkrio koliko je vremena potrebno da se ustanovi je li to zaista nestala devojčica, podseća Dnevnik.hr.

„Mislim da neće biti potrebno mnogo vremena da se žene identifikuju, a samim time i devojčica. Znam zasigurno da je informacija prosleđena austrijskoj policiji. To će sigurno biti provereno“, kazao je.

On je dodao da kada dete nestane, prvo se proveravaju roditelji.

„Kada se dogodi otmica ili nestanak deteta onda su definitivno prvi osumnjičeni roditelji. S obzirom da imam lično iskustvo, naša devojčica kada je nestala mi smo bili prvi osumnjičeni zbog toga što smo najbliži detetu. Sada se definitivno kod roditelja sve proverava. Bile to društvene mreže, mobilni telefoni, sve ostalo“, smatra Jurić.

Potraga traje već šest dana, podsetio je.

„Rekao sam da sam bio srećan prvo veče što se devojčica nije pronašla na tom terenu. Prvo veče kada je nestala bili su surovi vremenski uslovi, padala je kiša, duvao je vetar, bilo je izuzetno hladno. Bio sam siguran da ukoliko se devojčica ne pronađe jako brzo u prva dva ili tri sata, da ona neće preživeti sve to“, smatra Jurić.

Snimak iz Beča slamka je spasa za roditelje.

„Nadao sam se da će se neko javiti i tražiti otkup, tu vidim jedinu slamku spasa. Ovaj snimak je ta slamka spasa. Možemo reći da je efikasnost sistema urodila plodom jer je ovo neki trag koji je dao naš građanin koji je na privremenom radu u Austriji, nadajmo se. Bez obzira na objektivno tešku situaciju ovo je nada i slamka spasa za koju se svi hvatamo“, zaključio je Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari