Prošla je cela sedmica od kako je nestala devojčica iz Bora: Očekuje se saopštenje bečke policije povodom snimka, Rumunija uključena u potragu 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Šta se do sada dogodilo?

  • Tvrdnje iznete u pojedinim tabloidima o rezultatima veštačenja telefona majke nestale devojčice – netačne.
  • Intenzivira se potraga za devojčicom, a kontrolišu se stambeni objekti i jedan podrum u Banjskom polju.
  • Policije u Beču za Danas ističe da trenutno nema novih svedoka.
  • Očekuje se saopštenje bečke policije povodom snimka.
  • Članovi porodica majke i oca nestale Danke Ilić narednih dana će davati izjave u policiji, potvrđeno je za Danas iz MUP-a.
  • Interpol je raspisao žutu poternicu, koja se koristi za nestala lica.

Apel MUP-a medijima

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na predstavnike medija da pripadnike MUP-a koji rade na slučaju nestanka devojčice, ne pozivaju direktno na službene brojeve telefona za informacije, izjave, gostovanja i omoguće im da nesmetano obavljaju svoj rad, saopštio je MUP.

„Podsećamo da se prema procedurama Ministarstva, komunikacija i saradnja sa medijima odvija isključivo preko Odeljenja za medije i komunikacije“, navodi MUP.

Danas saznaje: Netačne tvrdnje pojedinih tabloida o rezultatima veštačenja telefona majke nestale devojčice

Kako Danas saznaje nezvanično, tvrdnje iznete u pojedinim tabloidima da je nakon veštačenja telefona majke nestale devojčice otkriveno da je ona „neposredno pre nestanka deteta guglala granični prelaz između Srbije i Rumunije“, u potpunosti su netačne.

Kako su preneli pojedini tabloidi, nakon veštačenja telefona majke nestale devojčice navodno je otkriveno da je ona neposredno pre nestanka deteta „guglala granični prelaz između Srbije i Rumunije“.

Prema tvrdnjama iznetim u tabloidima, majka devojčice je „pretraživala na Guglu granični prelaz Kladovo – Turnu-Severin“.

Iz MUP-a su, nezvanično za Danas, u potpunosti demantovali pomenute navode iznete u tabloidima.

Policija proverava stambene objekte u Banjskom polju i jedan podrum

Reporter RTS-a sa lica mesta javlja da je u Banjskom polju više policijskih vozila i dve marice.

Kako nezvanično saznaje, radi se o intenziviranju potrage za devojčicom. Kontrolišu se stambeni objekti i jedan podrum.

Bečka policija za Danas: Nisu identifikovani drugi svedoci

Policije u Beču za Danas ističe da trenutno nema novih svedoka.

„Istraga je trenutno u punom jeku. Za sada nisu identifikovani novi svedoci. Trenutno nema više informacija“, rečeno je kratko iz policije u Beču za Danas.

Očekuje se saopštenje bečke policije povodom snimka

Dopisnica RTS-a iz Beča Vesna Knežević javlja da su iz bečke policije najavili da će se danas oglasiti saopštenjem u vezi sa snimkom koji je napravio srpski državljanin i na kojem se navodno vidi devojčica koja podseća na devojčicu nestalu u Boru.

Još uvek se ne zna šta će biti saopšteno jer je u toku prikupljanje informacija.

Dopisnica RTS-a javlja da policija traži žene koje se nalaze na snimku, ali s obzirom na to da se ne vide lica, traga se na osnovu fotorobota.

Austrijski mediji: U potragu uključena i policija iz Rumunije

Austrijski portal „Kleine Zeitung“ objavio do sada poznate detalje o istrazi, a za njiho portal oglasio se i portparol bečke policije Markus Ditrih.

„Od nedelje istraga je u punom jeku. Kriminalistička policija proverava da li je na snimku nestala dvogodišnja devojčica. Razmatraju se različite mogućnosti i koriste se različita tehnička sredstva“, rekao je Ditrih.

Kako prenosi portal, pored policije iz Austrije, aktivno se u istragu uključila i policija iz Rumunije.

Ambasador Srbije u Beču o toku istrage

Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević izjavio je danas da se očekuje da austrijska policija obavesti o identitetu žena sa snimka iz Beča koji se u subotu pojavio na društvenim mrežama, kako bi se utvrdilo da li je na snimku devojčica koja je u utorak nestala u Banjskom polju kod Bora.

Blagojević je za TV K1 rekao da je tamošnja javnost razumela da je veoma važno da se pronađe devojčica sa snimka i da se utvrdi o čemu je tačno reč.

„Prioritet u ovom trenutku nam je da utvrdimo identitet devojčice sa snimka“, naglasio je Blagojević.

Naveo je da je, zbog indicija da su dve žene na snimku u društvu devojčice Rumunke, naša strana stupila u kontakt sa rumunskom zajednicom u Austriji.

„Očekujemo da ćemo, ukoliko ih neko prepozna, saznati o kome se radi“, dodao je Blagojević.

Istakao je da Ambasada i srpska zajednica u Beču imaju dobru saradnju sa tamošnjom policijom, ali i austrijskim kolegama u Srbiji.

„U Beču imamo naše oficire za vezu, dok su u Beogradu austrijski oficiri. Ja sam u kontaktu i sa ambasadorom Austrije u Srbiji, ali i u stalnom kontaktu sa načelnikom Uprave kriminalističke policije Srbije“, dodao je Blagojević.

Pohvalio je i reakciju Srba u Austriji, navodeći da su spremni da pomognu i da ljudi iz brojnih oblasti poput kulture, sporta, društava prijateljstava pokušavaju da daju doprinos u potrazi za nestalom devojčicom.

„Svi su angažovani i niko ne pravi problem sa dežurnim telefonom, pristupa se vrlo odgovorno. Ponosan sam na Srbe u Austriji i našu policiju koja je vrlo kompetentna. Imamo dobru komunikaciju i sve se radi na stručan način“, istakao je Blagojević.

Major policije Otović Pjanović: Svi su osumnjičeni u slučaju nestanka devojčice iz Bora

Major policije Bojana Otović Pjanović rekla je za RTS da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage nestanka devojčice, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za dvogodišnjom devojčicom neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.

Major policije Bojana Otović Pjanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage, ali je navela da je istraga od prvog dana jako dinamična, opsežna, uz punu koordinaciju.

„Rade se provere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se proveravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak deteta, najpre one prve mere i radnje koje se preduzimaju odnose se pre svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mesta događaja“, navela je Otović Pjanović.

Opširnije OVDE.

MUP Crne Gore objavio Interpolovu žutu poternicu za nestalom devojčicom iz Bora

Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X žutu poternicu za devojčicom iz Bora koja je nestala pre sedam dana.

„Mole se građani da ukoliko raspolažu korisnim informacijama o nestaloj devojčici kontaktiraju NCB Interpol PG.

Bečka policija: Izgubljeno dosta vremena

Posle pojavljivanja snimka iz Beča na kom se možda nalazi nestala devojčica, dopisnica RTS-a iz Beča Vesna Knežević javila je da konkretnih detalja, odnosno konkretnih podataka iz Beča još nema.

Dopisnica RTS je razgovarala sa predstvnicima bečke policije, Markosom Vitrihom, koji kaže da se radi o tekućoj istrazi i da oni o tome ne mogu davati detalje, ali i da nemaju previše detalja.

Postoji taj snimak o jednom događaju u subotu popodne, na jednoj tramvajskoj stanici.

Bečka policija pokušava da nađe dve žene koje se nalaze na snimku.

Kako kaže, dopisnica RTS-a, nije problem za policiju da pronađe te dve osobe ako su u Beču, ako nisu već otišle za Mađarsku ili prešle u Rumuniju.

Problem je kako je Vitrih objasnio način na koji je taj video došao do policije.

Napominje da je izgubljeno dosta vremena oko 10 sati dok je video poslan mejlom srpskoj policiji, a tek onda je srpska policija kontaktirala austrijsku policiju.

Ako je na pomenutom snimku regularna situacija, ako su na njemu zapravo bile dve žene sa svojim detetom ili sa detetom jedne od njih, to će se pronaći.

Članovi porodice nestale devojčice davaće izjave u policiji

Članovi porodica majke i oca nestale devojčice narednih dana će davati izjave u policiji, potvrđeno je za Danas iz MUP-a.

„U ovakvim situacijama je sasvim opravdano da roditelji, članovi porodice, prijatelji i druga lica sa kojima su bliski i koji su imali informacije o životnim okolnostima, budu u više navrata u policiji, jer mogu dati korisne informacije u cilju utvrđivanja motiva i razjašnjenja svi drugih okolnosti događaja“, rečeno je za Danas iz MUP-a.

Oglasio se ambasador Srbije u Austriji

Ambasador Srbije u Austriji Marko Blagojević u nedelju je izjavio da je Ambasada u kontaktu sa nadležnim službama Srbije i Austrije i čini sve da se što pre pronađu osobe sa snimka koji je napravio jedan državljanin Srbije u Beču i utvrdi da li je na njima zaista bila devojčica za kojom se traga.

„Mi smo na društvenim mrežama objavili apel svima koji imaju bilo kakve informacije da se jave nama, austrijskoj policiji ili Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Mi smo dostupni 24 sata, na dežurnom telefonu i u Ambasadi, u vezi sa svim eventualnim informacijama koje bi potvrdile identitet nestale devojčice“, rekao je Blagojević za Kosovo onlajn.

Interpol raspisao poternicu

Interpol je raspisao žutu poternicu, koja se koristi za nestala lica.

Uz fotografiju, dat je i opis devojčice kao i imena roditelja.

Ambasada Srbije u Austriji: Ukoliko neko prepozna nestalu devojčicu da odmah javi nadležnim institucijama

Ambasada Srbije u Austriji objavila je na zvaničnom sajtu da moli da ukoliko neko prepozna nestalu devojčicu, na teritoriji te države, odmah javi Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije ili Republike Austrije na sledeće telefone:

  • Ministarsvo unutrašnjih poslova Austrije 133
  • Ambasada Republike Srbije 00436677704145
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije 192

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari