Potraga za nestalom devojčicom: Od SMS-a i Vajbera do žute Interpolove poternice, proširena istraga na teritoriji Srbije 1Foto: MUP

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za nestalom devojčicom, istraga na teritoriji Srbije je proširena. Posle snimka iz Beča na kojem je devojčica koja liči na nestalu devojčicu, u Austriji su na terenu, pored pripadnika bečke policije, i federalni istražitelji.

Pokretanjem sistema „Pronađi me“ potraga za maloletnom osobom proširila se kao nikada do sada – počelo je terenskom pretragom policije i meštana, proširilo se na medije, društvene mreže i direktne poruke, a šestog dana od nestanka devojčice raspisana je i žuta Interpolova poternica. Ambasada Srbije u Austriji obratila se za pomoć i influenserima, prenosi RTS.

Devojčica se može prepoznati po visećoj bradavici na levom uhu i mladežu nepravilnog oblika koji je blago tamne boje, na levoj nadlaktici. To je navedeno u Interpolovoj žutoj poternici koja je sinoć raspisana za nestalom devojčicom.

Prema proceduri, žuta poternica aktivira se u slučaju potrage za nestalim licima ili zarad identifikovanja osobe koja ne može da se samoidentifikuje.

U međuvremenu, Ambasada Srbije u Beču pozvala je građane da, ukoliko na teritoriji Austrije prepoznaju nestalu devojčicu, odmah obaveste srpsku ili austrijsku policiju.

“Ono što trenutno čekamo je da austrijske vlasti utvrde identitet lica sa snimka na kojem se vidi devojčica koja liči na nestalu devojčicu. Ambasada je uputila apel u dogovoru sa MUP-om, objavili smo pre svega našim državljanima i građanima Republike Srbije u Austriji, kojih je ovde oko 400.000, zatim svim udruženjima, čak i pojedincima koji su uticajni na mrežama, da bi se posle to i prenelo i na austrijske medije“, rekao je ambasador Marko Blagojević.

Kako javlja dopisnica RTS-a, bečki MUP još nema konkretnu informaciju i saznanje o nestaloj devojčici.

“Ono što se sad radi u Beču jeste da se čeka bilo kakav izveštaj od bečke kriminalističke policije. Od istražitelja, onih koji su na terenu. S tim, da se ne radi samo sa bečkim, nego se radi i federalnim istražiteljima. Traži se bilo kakav detalj, fotografija, komad odeće… Od svega toga za sada nema ničega”, navodi dopisnica RTS-a Vesna Knežević.

Isto potvrđuju i u MUP-u Srbije.

“Austrijske kolege intenzivno rade kako na identifikaciji i pronalasku devojčice, kako bi se utvrdilo da li se zaista radi o nestaloj devojčici iz Bora, kao i na identifikaciji te dve, kako je navedeno u svim saopštenjima, rumunske državljanke“, kaže Bojana Otović iz Službe MUP-a za suzbijanje kriminala.

Istraga na teritoriji Srbije proširena

Što se tiče aktivnosti na teritoriji Republike Srbije, načelnik Uprave kriminalističke policije je sa načelnikom borske policije održao konferenciju u policijskoj upravi Bor.

„Oni su proširili istragu nakon analize svih preduzetih mera i radnji. Trenutno na terenu radi veliki broj policijskih službenika različitih specijalnosti, u cilju identifikacije svih činilaca i činjenica koje mogu dovesti do nekog pozitivnog epiloga“, ističe Otović.

Vajber se uključuje u sistem „Pronađi me“

Platforma „Pronađi me“ koja je prvi put aktivirana, ispunila je bar jedan cilj – obaveštena je najšira moguća javnost o nestanku dvogodišnje devojčice. Najavlju se i novine.

“Pripremamo potpisivanje ugovora sa društvenom mrežom Vajber koja će dodatno unaprediti sam sistem. Ono što takođe mogu reći to je da se MUP ne zadovoljava time i da će uskoro zaživeti obaveštavanje putem broadcast kanala, tačnije putem baznih stanica, tako da više neće biti ovih tehničkih nedostataka koji su bili, ako ih tako možemo nazvati – a to je da nije SMS poruka stigla svima u isto vreme i odmah nakon pokretanja sistema”, kaže Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Za nestalom devojčicom u prethodnih sedam dana tragalo je više stotina policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari