Užice: Rukovodstvo „Sloge“ podnelo pritužbe na postupanje policije 1Dragan Aleksić i Glišo Vidović Foto: Privatna arhiva; FB Sloga

Glišo Vidović, predsednik Sindikata „Sloga“ iz Užica, i Dragan Aleksić, predsednik Udruženja građana „Sloga“, podneli su pritužbe Policijskoj upravi u Užicu, zbog, kako navode „nezakonitog postupanja policije“.

Pritužbe se odnose na 4. decembar, kada su u ranim jutarnjim satima pripadnici užičke policije došli na njihova kućna vrata, kako bi ih upozorili da ne učestvuju u ekološkom protestu i ne pozivaju građane da to čine.

Glišo Vidović, predsednik Sidnikata „Sloga“, diplomirani pravnik, ali i pripadnik PU u Užicu, kaže da je „krajnje vreme da se sazna po čijem nalogu su posete obavljane“.

U ovom slučaju, Vidović je pravni zastupnik Dragana Aleksića, u čije ime od načelnika Polocijske uprave u Užicu Saše Misailovića, traži da „kao odgovorno lice u Policijskoj upravi proveri zakonitost naređenja koje su izdali rukovodioci, zbog neopravdanog postupanja pripadnika policije“.

On traži informaciju u kojoj se u evidenciji MUP nalazi Dragan Aleksić i ko ga je okarakterisao kao lice sklono narušavanju javnog reda i mira i postavlja pitanje da li je patrola policije, u nalogu za izvršenje službenog zadatka, imala konkretnu pisanu naredbu da se Dragan Aleksić poseti na kućnoj adresi i da se prema njemu primeni policijsko ovlašćenje „upozorenje“.

U pritužbi se postavlja i pitanje „ko je i iz kojih razloga Dragana Aleksića uvrstio u posebne evidencije i o kojim se evidencijama radi, imajući u vidu da su tog dana patrole policije posećivale i druga privatna lica“, kao i „da li je policijska patrola, saglasno članu 4. Pravilnika o policijskim ovlašćenjima, sačinila izveštaj o primenjenom ovlašćenju?“.

Vidović, koji je i sam angažovao pravnog zastupnika koji je u njegovo ime podneo pritužbu, kaže da ne očekuje da će dobiti zadovoljavajući odgovor, ali mu se nada.

„Verujemo da će načelnik Saša Misailović utvrditi činjenično stanje i blagovremeno nas obavestiti o ishodu. U suprotnom bićemo primorani da se obratimo Zaštitniku građana u zaštiti zakonom zagarantovanih ljudskih prava“, kaže Vidović.

Dragan Aleksić naglašava da su ove pritužbe važne i zato što se UG „Sloga“ i inače bavi zaštitom ljudskih prava.

„Ako mi ne preduzmemo nešto, kako da očekujemo od ostalih građana da to urade? Uprkos mom uverenju da se rukovodioci biraju po političkoj podobnosti, voleo bih da me razuvere i dokažu da nisam u pravu“, objašnjava Aleksić.

Vidović i Aleksić napominju da su na adrese dvadesetak učesnika blokade, koji su saobraćajnicu u Užicu, ka Zlatiboru i Beogradu, blokirali u subotu, 11. decembra, stigle prekršajne prijave za ometanje odvijanja saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari