Užice: Vazduh nezdrav, merna stanica neispravna 1Foto: Ana Milošević/Danas

Realnu sliku o aerozagađenju u gradu sa automatske merne stanice u Omladinskoj ulici, koja je ovih dana u kvaru, Užičani bi trebalo da imaju najkasnije do ponedeljka, a poslednja merenja sa ispravnih uređaja pokazuju da je vazduh u Užicu nezdrav.

Stanica, koja ne pokazuje prave vrednosti zagađujućih čestica, ipak, nije isključena, kako bi nadležni pratili njen rad, ali rezultati se ne prikazuju na displeju kod Trga partizana, jer bi mogli izazvati zabrinutost građana, kaže za Danas Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine.

-Kada smo ustanovili da nešto nije u redu, Zavod za javno zdravlje postavio je drugi merni instrument. Očigledno je da su rezultati na stanici koja je u kvaru izrazito veći. Ona pokazuje tri do pet puta veće vrednosti PM čestica u odnosu na mernu stanicu kod Narodne biblioteke, objašnjava Svetlana Drakul.

Razlika u kvalitetu vazduha postoji i inače, između ostalog, zbog lokacije na kojoj se nalazi uređaj koji je trenutno u kvaru, a koju odlikuje veliki intenzitet saobraćaja i autobuska stanica u neposrednoj blizini.

Užice: Vazduh nezdrav, merna stanica neispravna 2
Svetlana Drakul, Foto: Grad Užice

Sa ili bez preciznih podataka, vazduh u Užicu u toku poslednjih nekoliko dana nije dobrog kvaliteta, na šta su Užičani u ovom periodu godine i navikli.

-Temperaturna inverzija, velike razlike u dnevnim temperaturama i meteorološki uslovi doprinose povećanju zagađenja. Sada nam je malo pomogla kiša koja je “oborila” PM 10 čestice i njihovu vrednost približila vrednostima sitnijih, PM 2,5 čestica, kaže Drakul i napominje da su nadležni ovih dana primetili rast broja većih čestica, za koje se ispostavilo da su pustinjski pesak.

-Iako je važno da ih imamo, satni podaci o aerozagađenju su preliminiarni, neverifikovani. Ipak, daju nam informaciju u realnom vremenu i nadam se da ćemo najkasnije do ponedeljka ponovo moći da ih emitujemo na displeju u centru grada, rekla je za Danas Svetlana Drakul, rukovodilac lokalnog Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Podsetimo, satni podaci o kvalitetu vazduha na displeju kod gradskog trga prikazuju se od novembra prošle godine, a prikazuju podatke sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici.

Na mernom mestu kod Narodne biblioteke, Zavod za javno zdravlje Užice meri koncentraciju PM 10 čestica, a poslednji rezultati pokazuju da je vazduh juče bio u kategoriji “nezdrav”, sa 103 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru.

Vazduh u Sevojnu je klasifikovan kao “nezdrav za osetljivu populaciju”, jer je koncentracija čađi 55 mikrograma po kubnom metru.

Ovakvi rezultati znače da osobe sa srčanim ili plućnim oboljenjima, stari i deca treba da izbegavaju boravak napolju, koji nije poželjan ni za populaciju bez zdravstvenih problema.

Od početka ove godine, Užičani su 38 dana udisali vazduh sa prekoračenim vrednostima zagađujućih čestica, a prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, ovaj broj ne bi trebalo da bude veći od 35, u toku cele godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari