Užički rok festival ponovo okuplja ljubitelje alternativne muzike (VIDEO) 1Bojan Borisavljević, Foto: A.M.

Dva puta mesečno u Gradskom kulturnom centru održavaće se rok koncerti koji promovišu i najavljuju šesti Užički rok festival, koji posle dve godine pauze nastavlja da okuplja i promoviše bendove koji sviraju alternativnu muziku širom Srbije.

Užice već decenijama važi za grad sa jakom rok scenom koja nije posustala ni devedesetih, za vreme čudnih muzičkih preobražaja. Od otvaranja Disko kluba, koji je popularisao rok muziku, između ostalog kroz svoje Rok izloge, do danas, muzika se menjala, ali njeni izvođači vole da istaknu da užički rokenrol nikada nije prestao da postoji.

Generacije na sceni se smenjuju, kao i muzički pravci i trendovi, a jedina konstanta je da nijednom bendu na početku karijere nije lako, jer ako je i ima, podrška najčešće ide ka drugim, isplativijim muzičkim pravcima.

Bojan Borisavljević, Užičanima poznat kao Francuz, ali i kao vlasnik muzičkog studija i muzičar, svestan je te situacije koja ga je i motivisala da 2015. godine organizuje prvi Užički rok festival, koji ovih dana, posle pauze od dve godine, ponovo oživljava.

Užički rok festival ponovo okuplja ljubitelje alternativne muzike (VIDEO) 2
Užički rok festival, Foto: Igor Đorđević

Kod njega, kaže, važi staro pravilo: svaki bend koji ima autorsku pesmu, dobija besplatno snimanje, kako bi imao kvalitetan materijal za konkurisanje i učešće na takmičenjima i festivalima.

-Mnogo godina sam prolazio sve što mlade bendove muči. Od prvih koraka pa dalje, znam koliko je teško. To razumevanje i strast prema muzici teraju me da ih podržim, jer sam sada u godinama u kojima mogu da pomognem, priča Borisavljević za Danas.

Od 2015. održano je pet festivala, na kojima je nastupilo niz rok, pank, hard kor, metal bendova, a njihov idejni tvorac i organizator, napravio je dve godine pauze u svom angažmanu.

Užički rok festival ponovo okuplja ljubitelje alternativne muzike (VIDEO) 3
Foto: Igor Đorđević

-Sada se vraćamo i pozivamo sve bendove koji žele da se predstave publici da nam se jave. Sve do početka septembra, kada će biti održan šesti Užički rok festival, dva puta mesečno pravićemo promotivne koncerte, u Gradskom kulturnom centru, koji nam je izašao u susret i rešio problem prostora.

Kako kaže, već sada interesovanje bendova je ogromno, jer su se svi uželeli dobre muzike. Nju će im, osim užičkih, obezbediti i bendovi iz ostalih gradova u Srbiji, pa je već za 12. mart zakazan prvi koncert dva benda iz Lazarevca.

 

-Prvi koncert održaće lazarevačke grupe Rulja Inc i grupa Tilt, dok Volt Pop i užičko-ariljski Fade out sviraju 26. marta, kaže Borisavljević.

Svi ti koncerti najava su za trodnevni festival u septembru, čiji treći dan će imati humanitarni karakter, jer će biti okrenut prikupljanju novca za porodicu preminulog poznatog užičkog muzičara, Milomira Miška Milosavljevića, koji je godinama učestvovao u organizaciji festivala.

Povratak užičkog festivala raduje publiku, ali i bendove, koji učvršćuju saradnju, druže se i razmenjuju iskustva.

-Užička rok scena nikada nije bila jača, sa mnogo žanrovski različitih bendova koji stvaraju ozbiljnu autorsku muziku. Ono što je karakteriše pored toga je i jedinstvo, druženje, to je taj „čarobni akord“ koji daje smisao svemu, kaže Ignjat Milićević iz benda Mehanizam.

Branko Grbić, član grupe Nikad spremni, potvrđuje da su kolegijalnost, druženje i saradnja jako važni jer pored zabave i druženja daju uvek nova iskustva i znanja.

-Nedavno smo sa drugarima i braćom iz grupe BRAT organizovali veoma posećen koncert, što znači da publike ima i da je željna dobrih svirki. Trendovi u muzici i pandemija ne idu na ruku ni većim scenama od naše lokalne, ali nas sve to tera i obavezuje da se još više zbijemo u redove, kaže Grbić i dodaje da je rokenrol na Balkanu uvek bio partizanska borba na mišiće.

Užički rok festival ponovo okuplja ljubitelje alternativne muzike (VIDEO) 4
Foto: Igor Đorđević

-Raduje nas što se posle par godina pauze vraća Užički rok festival, poručuju Nikad spremni, sa kojima su saglasni i muzičari iz benda Volt Pop, koji trenutno pripremaju treći spot za još jedan singl sa albuma.

– Užička scena je skup odličnih bendova i kreativnih muzičara koji vole da sarađuju i potpomažu se međusobno, što već godinama stvara jako prijatnu atmosferu za sve nas, kaže za Danas Ognjen Dimitrijević.

Ivan Radović, iz grupe BRAT, ipak ocenjuje da užička rok scena sada stagnira.

-Nema novih bendova, a neki su se ugasili i zato mislim da bi trebalo da se što čvršće držimo zajedno kako bi opstali u ovo učmalo vreme po umetnike, kaže i poziva publiku na najavljene koncerte u Gradskom kulturnom centru, ali i sve druge, gde se svira alternativna, rok, metal muzika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari