Vag Prise Jensen: Sudija sa integritetom

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Stvarno ne vidim u cemu se to integritet ovog sudije sastoji osim sto se autoru ovog besmislenog teksta ocigledno jako svidja njegova presuda. Obaska sto reci za nekog haskog sudiju da je sa integritetom bezmalo oksimoron. I sta sa tom naredbom broj Sedam ? Je li to najjaci argument za kvalifikaciju genocida? Zna li uopste autor pravnu definiciju genocida? „Stvaranje uslova besperspektivnosti i nesigurnosti“ Svako ko je nesto malo bio svestan devedesetih godina i ziveo u Srbiji moze da se prepozna kao zrtva ovakve politike vodjene od strane Zapada. Nisam video nikoga od njenih nosilaca na haskoj optuzenickoj klupi. Ali zato ce medju nama uvek biti besomucnika koji ce ovo cisto nasilje i izivljavanje jaceg nad slabijim ,slabo zamaskirano pravnim formama slaviti kao vrhunac pravde.

    1. Da, a gospodin Karadžić lepo kaže, nije video da je potpisao naredbu da se „stvore uslovi besperspektivnosti i nesigurnosti za stanovnike Srebrenice“. Verovatno nije znao ni za mrcvarenje Sarajeva 3 godine i ubijanje sarajevske dečice snajperom.

  2. Svake godine se broj žrtava u Srebrenici povečava. Pitam se koliko će ih biti za 100 ili 200 godina? Ko zna, možda stigne i do miliona.

    1. Broj se povecava na osnovu pronalazenja novih grobnica i identifikacije ubijenih

      1. Koliko je muslimana zivjelo u Srebrenici prije rata ? Znam da ih je sada skoro 50% i da su do skoro imali vlast u gradu. Cujem da ih ima par hiljada na Ilidzi u srpskim kucama, 3000-4000 u Sent Luisu, ima ih u Skandinaviji, ubijenih 8000 , tako da dolazimo do brojke od oko 40000-5000 hiljada. Srebrenica je izgleda bila centar istocne Bosne.

  3. Uopste nemam problem sa tim da je Karadzic kriv, kao i Mladic, i da je u Srebrenici pocinjen genocid. Smeta mi to sto se na srpske zrtve gleda kao na nesto normalno zbog onih gore navedenih kao i zbog Milosevica. Toliko dokaza i dokumenata koji govore da su i Srbi ubijani po nacionalnoj i verskoj osnovi, da su muceni, silovani, ali se Bosnjaci odgovorni za to oslobadjaju ili osudjuju na veoma blage zatvorske kazne. Zasto?

  4. Ovo je tekst, koji samo može da dolije dozu besa kod većine gradjana srpske nacionalnosti. Tekst, koji svesno pokušava da podigne lažni integritet sudije, čiji rad odiše posebnom podlošću i podmuklim, naoko nepristrasnim, ponašanjem i, koji se pokazao kao neverovatni poslušnik centara moći iz SAD, V. Britanije i Nemačke. Od integriteta ne postoji ni „I“. „Profesionalac“, kome su mesečne prinadležnosti važnije od bilo kakvog prava, zakona i pravde. U ovaj sud su se birale sudije, sa časnim izuzetcima, po posebnim kriterijumima. Jedini „kvalitet“ koji se od njih tražio je da budu moralni šljam, koji će bespogovorno izvršavati želje svojih mentora, znajući da ih čeka bogata apanaža. Šta je ovaj sudija uradio za vreme desetofgodišnjeg rada na Kosovu i Metohiji, kao sudija medjunarodnog suda? Koliko je zločina počinjenih protiv Srba, od vremena dolaska medjunarodnih snaga, procesuirao? Ne znam ko je gospodin, autor ovog članka ali, kada pominje „mržnju prema Zapadu“, pitam se, da li uvaženi gospodin misli da bi trebali da ih volimo? Da se divimo njihovoj „pravičnosti i nepristrasnosti“? Da li bi trebali da im aplaudiramo dok pokušavaju da nam, bestidno i neskriveno, namaknu omču oko vrata? Ne pokušavam da pravdam Radovana Karadžića ali, ovakve presude, sudija skupljenih iz Holandije, Danske, a posebno, država u kojima je kupovina savesti uobičajena i, što je još važnije, jeftina, mogu samo dodatno da ubede gradjane srpske nacionalnosti da je imao pravo, od početka do kraja svoje političke karijere.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.