Vakcina Bajontek-Fajzer manje efikasna protiv Delta soja 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Prema Ministarstvu zdravlja Izraela, efikasnost vakcine Bajontek-Fajzer se smanjila zbog Delta varijante: sada sprečava samo 64 procenta infekcija. Zaštita od teških oblika kovida 19 ostala je visoka.

Prema podacima izraelskog Ministarstva zdravlja, efikasnost vakcine Bajontek-Fajzer značajno se smanjila poslednjih nedelja. Istovremeno, proširila se agresivnija Delta varijanta korona-virusa, navelo je Ministarstvo, dodajući da je od 6. juna efikasnost vakcinacije u sprečavanju infekcije pala na 64 procenta.

To je slučaj i kod sprečavanja bolesti sa simptomima. Međutim, vakcina vrlo dobro štiti od ozbiljnog toka bolesti i hospitalizacije – naime 93 odsto.

Ministarstvo je istaklo da su podaci i dalje ograničeni i da je studija preliminarna. Ipak, primetno je značajno odstupanje od ranijih informacija.

Raste broj novih infekcija

U februaru je izraelsko Ministarstvo zdravlja objavilo da je vakcina iz Bajontek-Fajzer sprečavala kovid 19 sa efikasnošću od 95,8 procenata.

Pojavu simptoma poput povišene temparture i poteškoća s disanjem sprečavala je u 98 odsto slučajeva, dok je efikasnost u smislu sprečavanja boravka u bolnici, ozbiljnih bolesti i smrti bila 99 odsto.

Zbog visoke stope vakcinacije, Izrael ima dobre podatke. Već oko dve nedelje broj registrovanih novih infekcija koronom znatno se povećava. Prema tamošnjem Ministarstvu zdravlja, u nedelju su 334 osobe imale pozitivan test.

Poslednji put je početkom aprila otkriveno više od 300 novih infekcija u jednom danu.

Međutim, otprilike dve nedelje nije zabeležena smrt povezana s virusom, a većina novih infekcija povezana je s varijantom Delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji. Mnogi od zaraženih su mlađi ljudi.

Oko 50 odsto zaraženih je vakcinisano, a pre nekoliko nedelja ta zemlja ukinula je praktično sva ograničenja.

S obzirom na sve veći broj infekcija, lekari sada raspravljaju kako dalje. Neki zahtevaju stroža pravila, a ne samo obaveznu masku u zatvorenom prostoru – zahtev koji ponovo važi, ali se retko poštuje.

Drugi stručnjaci upozoravaju od stvaranja panike i pozivaju se na zauzetost jedinica intenzivne nege pacijenatima sa Kovidom-19: U Izraelu je taj broj još uvek vrlo nizak.

Britanska studija: visok nivo zaštite od teškog toka bolesti

Do sada su o efikasnosti vakcina protiv Delta varijante bila dostupna samo britanska istraživanja. Analiza podataka koju je u junu predstavila vlada u Londonu takođe je došla do zaključka da je kompletna zaštita – sa dve doze vakcine Bajontek-Fajzer ili AstraZeneka – veoma dobro sprečila teške oblike bolesti.

Agencija za javno zdravlje Engleske (PHE) objavila je da je efikasnost otprilike visoka kao i kod prethodno dominantne Alfa varijante. U poređenju s nevakcinisanim – za potpuno vakcinisane rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 procenata.

Pozivajući se na podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva, i Stalna komisija za vakcinaciju u Nemačkoj nedavno je izjavila da je zaštita od Delta verijante koju pruža potpuna vakcinacija – kada se radi o teškom toku bolesti – slično dobra kao i kod drugih varijanti korone.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari