Vakcina protiv HPV da bude u redovnom programu vakcinacije 1Foto: Pixabay free photo

Predstavnica Evropskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava Marina Davidašvili izjavila je danas da se svake godine u Evropi kod više od 66.000 žena dijagnostikuje rak grlića materice, a više od 30.000 žena umre.

Ona je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu, gde je predstavila “HPV Atlas“, rekla da je u Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Irskoj više od 95 odsto obuhvaćeno vakcinacijom protiv HPV, dok u Albaniji, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Azerbejdžanu situacija nije dobra i te zemlje „najlošije stoje kada je reč o obuhvatu vakcinacijom protiv HPV“.

„Srbija je negde u centru. Ima dosta toga što treba da se uradi, ali je već dosta toga sprovedeno u Srbiji“, rekla je Davidašvili i istakla da je dobro što je u Srbiji uspostavljena primarna prevencija i rodno neutralna imunizacija, što postoji organizovan skrining.

Ona je rekla da je “HPV Atlas“ alatka, instrument koji pomaže donosiocima odluka da vide gde se nalazi njihova zemlja, kako se politika njihove zemlje može oblikovati i dodala da je to mapa puta.

Davidašvili je rekla da je “HPV Atlas“ usredsređen na tri aspekta, a to su primarna, sekundarna prevencija i informisanje, istakavši da rak grlića materice može da se predupredi i da nijedna žena od te bolesti ne treba da umre.

„Vakcinacija protiv HPV treba da bude u redovnom programu vakcinacije, besplatna za sve dečake i devojčice. Treba da postoji redovan skrining koji je besplatan, treba dodati HPV testiranje i uzorkovanje da pokrije što više građana. Neophodno je da informacije budu dostupne“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari