Valjevo: Otvaranje apoteke na Divčibarama zavisi od Republičke direkcije za imovinu 1Dom zdravlja Divčibare Foto: Kolubarske.rs

Nakon teksta da Valjevo nema dežurnu apoteku koja radi noću, redakciji Kolubarske.rs javilo se nekoliko gostiju i vikendaša koji su skrenuli pažnju na to da na Divčibarama nema apoteke „ni danju, a kamoli noću” uz pitanje da li će ikada biti otvorena apoteka u ovom „turističkom bumu”?, piše portal Kolubarske.rs.

Oni podsećaju da je još pre šest godina na Divčibarama zatvorena apoteka Apotekarske ustanove Valjevo, koja je bila u okviru Doma zdravlja, i da su od tada žitelji, gosti, vikendaši…, prinuđeni da putuju u Mionicu, Kosjerić, Valjevo kako bi nabavili lek.

S obzirom na to da je Apotekarska ustanova Valjevo već nekoiko godina u problemima, u milionskim dugovanjima koja pokriva Grad, zatvorene su skoro sve apoteke u Valjevu i okolini, i još uvek se traži rešenje, jasno je da neće ponovo otvarati apoteku na Divčibarama te da rukovodstvo ustanove nije sagovornik na tu temu.

Pitanje da li će i kada biti otvorena apoteka na Divčibarama, redakcija Kolubarskih postavila je gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću koji ime je kratko odgovorio: „za sada nemam informaciju”.

Isto pitanje su uputili i PR službi Doma zdravlja, smatrajući da možda oni imaju informaciju s obzirom na to da je apoteka nekada bila u njihovom objektu.

Rečeno nam je da je direktorka te zdravstvene ustanove dr Bojana Janković pokrenula inicijativu za otvaranje apoteke na Divčibarama u okviru Doma zdravlja, preduzeti su konkretni koraci i sada se čeka saglasnost Republičke direkcije za imovinu, pišu Kolubarske.

Direktorka dr Bojana Janković u izjavi za Kolubarske.rs navodi da je krajem prošle godine, prilikom rekonstrukcije Doma zdravlja na Divčibarama, jedan deo objekta adaptiran, namenski, po svim propisima i standardima za apoteku. Međutim, nije bilo zainteresovanih s obzirom na to da bi apoteka radila samo u sezoni i vikendom, a to za većinu farmaceutskih kuća ne bi bilo isplativo.

Valjevo: Otvaranje apoteke na Divčibarama zavisi od Republičke direkcije za imovinu 2
Apoteka samo na info tabli Foto: Kolubarske.rs

„Posle brojnih neuspelih pokušaja kod većih farmaceutskih kuća, kontaktirali smo vlasnicu jedne privatne apoteke u Valjevu, koja je pristala da otvori apoteku na Divčibarama. U maju smo u nedeljniku Napred objavili oglas da Dom zdravlja nudi u zakup prostor, ona se jedina javila, ali ne može da počne sa radom jer još uvek od Republičke direkcije za imovinu nismo dobili saglasnost za davanje u zakup prostora. Mi od juna jednom nedeljno zovemo Direkciju i pitamo kada ćemo dobiti saglasnost. Zamolili smo da to reše što pre, jer nam je neophodno kako bismo u toku letnje sezone, pre svega zbog gostiju, otvorili apoteku. Svaki put nam odgovore da je zahtev u proceduri”, kaže dr Janković i dodaje da će i dalje biti uporna i da neće odustati.

Sve je spremno za otvaranje apoteke na Divčibarama, čeka se samo Republička direkcija za imovinu

U Zakonu o javnoj svojini piše da „davanje na korišćenje ili u zakup stvari u svojini Republike Srbije, osim stvari koje koristi Narodna banka Srbije, vrši se po prethodno pribavljenoj saglasnosti Direkcije. U slučaju kad se nepokretnost izda u zakup bez saglasnosti nadležnog organa, smatraće se da se nepokretnost koristi suprotno zakonu”.

Pored Doma zdravlja na Divčibarama stoji info tabla na kojoj piše: Dom zdravlja, Apoteka, Pošta. Neupućeni otprate strelicu, verujući da postoji apoteka, dođu do ulaza, a na vratima piše…

Valjevo: Otvaranje apoteke na Divčibarama zavisi od Republičke direkcije za imovinu 3
Foto: Kolubarske.rs

… pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari