Beograd Prajd: Vandalizovan spomenik Merlinki 1

Spomenik posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki, prvoj javno deklarisanoj trans osobi u Srbiji, uništena je u Beogradu, saopštila je u subotu uveče organizacija Beograd prajd.

Skulptura u obliku para ženskih cipela pod nazivom „Broj 43“ postavljena je 18. oktobra u parku kod Autobuske stanice u Beogradu povodom dvadeset godina od ubistva Vjerana Miladinovića Merlinke.

„Nekoliko ljudi nam je skrenulo pažnju na to da je danas vandalizovan spomenik posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki“, naveo je Beograd prajd u subotu uveče na društvenoj mreži X.

„Spomenik je inicijativa nepoznatog autorka i imao je za cilj da čuva sećanje na Merlinku, koja je bila umetnica i heroj kvir zajednice u Srbiji, a surovo je ubijena. Podsećanja radi, ove godine je demoliran i memorijal posvećen ubijenoj Noi Milivojev, a uprkos snimcima i krivičnoj prijavi koje je podnelo udruženje „Da se zna“, institucije nisu privodile počinioce. Beograd treba da bude grad svih svojih građana i grad u kojem ima mesta za sećanje na žrtve nasilja, a ne grad u kojem nasilnici ruše uspomene na surovo ubijene“, saopštili su iz Beograd Prajda.

Vjeran Miladinović Merlinka je ubijen 2003. godine na periferiji Beograda.

Iza Merlinke ostao je roman „Terezin sin“ i uloga u filmu „Marble ass“ Želimira Žilnika iz 1995. godine.

Po njemu je nazvan i međunarodni festival queer filma „Merlinka“.

Festival su 2009. osnovali Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda uz podršku više nevladinih organizacija i kulturnih centara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari