Vanredna situacija u više opština na jugu, evakuisane 34 osobe iz poplavljenih područja (FOTO) 1Foto: MUP

Kiša koja je satima neprekidno padala na jugu Srbije izazvala je velike poplave u više opština Jablaničkog upravnog okruga i primorale lokalna rukovodstva da proglase danas vanredno stanje.

Kako je večeras saopštio MUP, pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Usled obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na delu teritorije opštine Bojnik i na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince.

Prema navodima MUP-a, na teritoriji Nišavskoj upravnog okruga pripadnici Vatrogsno-spasilačke brigade Niš intervenisali su pet puta na crpljenju vode u opštini Svrljig-selo Niševac, opštini Doljevac u selima Orljane i Šarlinac, kao i na intervenciji evakuacije 22 osobe iz ugroženog područja na teritoriji opštine Doljevac.

„Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga tokom dana pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Vranje vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava na teritoriji grada Vranja, Gradske opštine Vranjska banja, opština Vladičin Han, Bujanovac i Preševo. Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Vranja uspešno je izvršio evakuaciju četiri dečaka u mestu Bujanovačka banja. Pripadnici VSJ Vranje nastavljaju da obilaze teren na kritičnim lokacijama“, navodi MUP u saopštenju.

Vanredna situacija u više opština na jugu, evakuisane 34 osobe iz poplavljenih područja (FOTO) 2
Foto: MUP

U Topličkom upravnom okrugu, u mestu Žitorađa opština Prokuplje izlila se Jugbogdanovačka reka i potok pri čemu je došlo do plavljenja oko 24 stambena i 43 pomoćna objekta.

„Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi je tokom dana u reonu sela Badnjevac evakuisao stariju osobu. Takođe, pripadnici VSJ Žitorađa vršili su i crpljenje vode u Domu zdravlja kao i iz dvorišta domaćinstava u selu Jesnica“, dodaju iz MUP-a.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Leskovca evakuisali su osam osoba iz mesta Kacabać, Kosančić, Pridvorica, Guberevac i Donji Bunibrod. Takođe, bili su angažovani na crpljenju vode u selu Rudare, Bojnik, Vlasotince i Medveđa. Situacija se na ovoj teritoriji smiruje a pripadnici VSJ Českovac nastaviće obilazak terena.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave, došlo je do plavljenja domaćinstava na opštini Dimitrovgrad i to na području sela Željuša.

„Pripadnici VSJ Pirot evakuisali su stariju osobu sa ovog područja i pomogli gradskoj upravi u isporuci osnovnih životnih namirnica“, navode iz MUP-a.

Proglašena vanredna situacija u Nišu zbog nevremena

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je danas vanrednu situaciju zbog elementarne nepogode, saopšteno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Kako se navodi, obilne kiše zamutile su sva izvorišta za snabdevanje Niša vodom i ona su isključena sa vodovodnog sistema.

„Snabdevanje vodom obezbeđuje se sa izvorišta Medijana, zbog čega će korisnici u višim delovima grada, ukoliko zamućenje potraje, ostati bez vode. Grad preduzima mere na normalizaciji snabdevanja vodom“, rečeno je u saopštenju.

U Gradskom štabu rekli su da je voda u vodovodnom sistemu Niša dobrog kvaliteta i da je hemijski i biološki ispravna.

Prema navodima iz Štaba, nadležne institucije i Javno komunalno preduzeće „Naisus“, pojačano kontrolišu kvalitet vode.

Dežurne ekipe, kazali su, prate stanje vodotokova i otklanjaju posledice nevremena, a raici Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvarova na elektro mreži na područjima gde je prekinuto napajanje korisnika električnom energijom. Kako je navedeno, radilo se ili se radi na sanaciji klizišta i odrona.

Predsednik Opštine Vladičin Han: Bez pomoći države teško do normalizacije života

„Od pet mostova za samo jednu noć voda je odnela dva u selima Kacapun i Vrbovo, a tri su ozbiljno oštećena u selima Dekutince, Koznica i Vrbovo“, potvdio je večeras za portal Danasa predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

– Imamo i štetu u najmanje deset kuća u selima Prekodolce, Stubal, Žitoradje i Priboj, a voda je polavila i kućna dvorišta i polja. Već sada se radi o velikoj šteti, koju ćemo moći da procenimo nakon što naše komisije odrade posao na terenu – rekao je Mladenović, navodeći da je vanredna situacija uvedena, zbog rizika koji i dalje postoji „po ljude i objekte“.

Vanredna situacija u više opština na jugu, evakuisane 34 osobe iz poplavljenih područja (FOTO) 3
Jedan od srušenih mostova Foto: Grad Vladičin Han

Tokom dana lokalna samouprava angažovala je raspoloživu mehanizaciju koja je očistila lokalne dovode vode iz potoka i reka prema koritima reka Vrla, Kalimanka koje se ulivaju u korito Južne Morave reke koja sa povišenim vodostajem prolazi kroz ovaj grad.

Za sada nema zvaničnih podataka o broju lica koja su smeštena u privremeni smeštaj zbog polava, ali takvih je prema prvim podacima najviše u opštini Bujanovac.

Brestovačka reka je na teritoriji ove opštine porušila slabiji most koji je vodio do Manastira u selu Kacapun koji je sagradjen u 13. veku.

– Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, i narednih dana očekujemo da saniramo otok viška vode u glavno korito reke Južne Morave – navodi za portal Danas Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

Vanredna situacija u više opština na jugu, evakuisane 34 osobe iz poplavljenih područja (FOTO) 4
Prete potoci i reke Foto: Grad Vladičin Han

Na teritoriji opštine Vranje juče je prema zavničnim podacima palo više od 50 litara kiše, što je izazvalo izlivanje lokalnih reka i potoka, koje su polavile dvadesetak domaćinstava gde su pod vodom podrumske prostorije i dvorišta.

U samom Vranju je zabeleženo više slučajeva izlivanja otpadnih voda iz kanalizacione mreže usled povećanog priliva atmosferske vode, pa su tokom dana bile angažovane sve raspoložive ekipe JP „Vodovod“.

U Bujanovcu je tokom večeri bilo i dalje problematično obzirom da se više od trideset kuća u „Novom naselju“ i Bujanovačkoj Banji nalazi pod vodom. Povredjenih i nastradalih nema, što je kako se ocenjuje sreća u nesreći.

– Pumpe ispumpavaju vodu, ali svi strahuju od najave još hladnijih dana, pa ukoliko bude i novih padavina imaćemo dodatne probleme – zajednička je ocena sa sednice Štaba za vanredne situacije.

I dalje su u prekidu lokalni putni pravci od Trgovišta prema Radovnici, kao i regionalni put koji od Bujanovca, preko Lučana, vodi ka administrativnom prelazu Končulj sa Kosovom i Metohijom.

Zbog izlivanja Binačke morave, za put je neprohodan regionalni putni pravac Bujanovac – Lučane – Končulj, ka administrativnom prelazu sa KiM, potvrđeno je Danasu u Štabu za vanredne situacije u Bujanovcu. Ali Aslani, predstavnik lokalne vlasti u ovom organu navodi za portal Danasa da je najteža situacija u selu Rakovac, bujanovačkom „Novom naselju“, kao i u Bujanovačkoj Banji, gde su sigle i vatrogasno spasilačke ekipe.

Gradonačelnik Leskovca: Videćemo kolika će biti šteta

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović proglasio je danas vanrednu situaciju na celoj teritoriji tog grada zbog obilnih padavina i štete koju su izazvale poplave.

Cvetanović je na sednici Štaba za vanredne situacije kazao da je od 20 sati sinoć do 7.00 ujutru, palo u proseku 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Naveo je da se u prigradskom naselju Bobište sinoć izlila kanalizacija, te da su poplave istovremeno pogodile sela Donje Sinkovce, Priboj, Vinarce, Šarlince, Zalužnje i Pečenjevce, gde su zbog bujičnih voda poplavljeni glavni putevi, ali i oranice, bašte i podrumi.

Cvetaković je naglasio da se izlila Tulovska reka i da je jutros poplavljen regionalni put Leskovac – Vlasotince, a ugrožena je i imovina u selima Nomanica, Zloćudovo i Grajevce, dok je Južna Morava u Grdelici polavila dve kuće.

Poplavljena su i domaćinstva u selima prema Vučju, u Velikom Trnjanju i Gornjoj Jajini, a u naselju Stočna stara pijaca i Bulevaru Nikole Pašića začepljeni su ulični slivnici.

Prema rečima Cvetanovića problema ima i u Sinkovcu, Brejanovcu, Turekovcu, gde su, takodje, poplavljena maćinstava i puteva, a veliku štetu su pretrpeli putevi u Drćevcu, Lokošnici i most u Jelašnici, koji se urušio.

„Za elemenatrne nepogode u ovoj godini smo planirali pet miliona dinara. Videćemo kolika je šteta, pa ako je potrebno, povećaćemo tu sumu“, kazao je Cvetanović.

Kiša koja sa susnežicom bez prestanka pada četiri dana poplavila je mnoge domove u samom Leskovcu, ali najveću štetu napravila je u okolnim selima gde su čitava polja i podrumi kuća pod vodom, a kod dva sela urušila su se dva mosta.

Prema informacijama koje je agencija Beta dobila od očevidaca, vode ima na regionalnim putevima od Leskovca prema Vlasotincu i od Leskovca prema Grdelici, koje je policija blokirala za saobraćaj, a sela pored tih puteva su poplavljena.

Vanredna situacija u više opština na jugu, evakuisane 34 osobe iz poplavljenih područja (FOTO) 5
Poplavljena Kvantaška pijaca: leskovac Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

Najviše je stradalo selo Gornji Bunibrod, prvo na putu prema Vlasotincu, odakle je jutros, kako je saopšteno, policija evakuisala jednu stariju ženu.

„Svi podrumi svih kuća su pod vodom i do metar i po“, izjavio je za agenciju Beta stanovnik tog sela Aleksandar Dobraš.

On je rekao da su do poplava dovele padavine i izlivanje reka iz planinskog brzaka Tulovska reka, koja je i ranije plavila taj potez.

„Mislili smo da teže ne može da bude nego tokom poplave 2010. godine, ali sada je voda više načinila štetu nego tada“, rekao je Dobraš.

Na tom putu pod vodom su dvorište i zgrade leskovačke firme „Novi prom“, a nadležni iz tog preduzeća kažu da su pretrpeli veliku štetu.

Kiša je u leskovačkom selu Jelašnica urušila most, koji je bio jedina veza sa svetom, a urušen je most i u vlasotinačkom selu Šišava.

U centru Vlasotinca nabujala reka Vlasina izlila se i poplavila deo romske mahale, zbog čega dvadesetak meštana protestuje ispred sedišta opštine, zahtevajući pomoć da se iz njihovih podruma izbaci voda.

U Gredlici se izlila Južna Morava, 200 metara od centra te varoši, i preti opasnost da poplavi najbliže kuće.

Poplavljeni su i podrumi kuća u podnožju brda Hisar, blizu centra Leskovca, a reka Veternica, koja protiče kroz centar ovog grada je nabujala i preti opasnost od izlivanja.

Slična je situacija i u opštini Bojnik gde je jutros progalešena vanredna situacija zbog poplavljenih sela Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla i Gornje Brijanje.

Predsednik opštine Nebojša Nenadović rekao je agenciji Beta da ovakve poplave ne pamte ni najstariji meštni.

Vanredno i u Doljevcu

Opština Doljevac proglasila je vanrednu situaciju zbog izlivanja vodotokova na svom području, rekao je danas za agenciju Beta predsednik opštine Goran Ljubić.

Prema njegovim rečima, tokom noći je zbog izlivanja reka 16 žitelja sela Šainovac moralo da bude evakuisano iz svojih kuća, a oni su zbrinuti u Doljevcu.

„Cele noći smo vukli pesak, pravili nasipe i pokušavali da sprečimo plavljenje Šarlinca, Belotinca i Mekiša. Jutros su se, međutim, manji potoci izlili i poplavili podrume stanovnika Šainovaca“, rekao je Ljubić.

On je kazao da su u odbranu od poplava uključeni radnici opštine, zaposleni u privatnim firmama, uključujući i njegovu, ali da se mali broj građana odazvao pozivu da pomogne u punjenju džakova peskom i pravljenju nasipa.

Zbog izlivanja Toplice u junu 2020. godine opština Doljevac je poslednji put zbog  proglasila vanrednu situaciju u junu 2020. godine. Tada se izllla Toplica i bilo je evakuisano skoro 100 ljudi iz Šarlinca, Orljana i Šainovca.

Poplavnjenje kuće i dvorište u Vlasoticu

Građani i članovi Štaba za vanredne situacije, sa policijskim i vatrogasnim ekipama, dežurali su noćas na mnogim lokacijama u Vlasotincu, jer su obilne padavine dovele do plavljenja dvorišta i kuća u nižim delovima opštine.

Prekinuto je vodosnabdevanje, a većina brdsko-planinskog dela opštine je bez struje, saopštili su iz Štaba za vanredne situacije.

Trenutno je kritično između dva mosta, u delu ulice Nikole Tesle, kao i u romskom naselju u ulici Marka Crnog, gde su stigla tri kamiona peska, a meštani i radnici “Komunalca” istovaraju džakove i postavljaju ih na rizičnim mestima. Reka Vlasina se nije izlila iz korita, ali se izliva preko šahtova jer potiskuje atmosfersku vodu, koju ne može da je primi. Vodostaj reke je noćas u ponoć bio 129, a jutros u 8 sati 309 centimetara.

Nekoliko sati kasnije zabeležen je blagi pad, pa vodostaj trenutno iznosi 296 centimetara, pokazuju podaci RHMZ.

Vode nema od jutros, jer fabrika ne može da je preradi zbog zamućenosti reke Vlasine i celog njenog sliva, kažu u lokalnoj samoupravi.

JKP Vodovod obavestio je korisnike da se očekuje da prekid traje celog dana, a i kada voda dođe, kažu, može da se koristi samo kao tehnička dok ZZJZ Leskovac ne izda zvaničnu potvrdu o njenoj higijenskoj ispravnosti. Do tada će se građani pijaćom vodom snabdevati iz cisterni.

Iz Elektroprivrede Srbije su saopštili da su sva planinska sela bez struje, a bez struje je i deo Vlasotinca pored nekadašnje fabrike “Besko”. Isključeni su i stubovi javne rasvete koji su pod vodom.

Magistralni put Leskovac – Vlasotince je na dva mesta jutros bio teško prohodan, kod Stajkovca i Konopnice, gde je policija regulisala kretanje vozila, navodi se u saopstenju.

Nabujali vodotokovi u Pirotu poplavili su ulice, sokake i podrume pojedinih kuća u naseljima u gradu a kritično je i u pojedinim selima. Na svu sreću, prema informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije, nema ljudskih žrtava ali je pričinjena šteta

Delovi Kosova suočavaju se sa poplavama

Zbog obilnih padavina, delovi Kosova se od vikenda suočavaju sa poplavama, a neka mesta su i evakuisana, poplave od jutros blokiraju deo saobraćajnica, ugrožavaju kuće, a u Kamenici je bujica odnela i jedan most, prenosi Kossev.

Kako Koha javlja, zbog situacije sa poplavama širom Kosova kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da su sve institucije usredsređene na ovaj problem, a kontaktirao je i komandanta KFOR Franka Federićija, tražeći podršku ukoliko to bude bilo potrebno.

Vanredna situacija u više opština na jugu, evakuisane 34 osobe iz poplavljenih područja (FOTO) 6
Foto: FoNet/ AP

Iz kosovskog Hidrometeorološkog zavoda je saopšteno da je najteža situacija u nizijskim naseljima pored Sitnice, Laba, Ibra, Belog Drima, Drenice, dok opasnost predstavlja i topljenje snega s planina preko bujičnih voda.

Zbog poplave obustavljen železnički saobraćaj između Pirota i Sukova

Železnički saobraćaj na deonici pruge Pirot – Sukovo, između Niša i Dimitrovgrada obustavljen je danas u 10.00 časova, saopšteno je iz „Infrastrukture železnice Srbije“.

Saobraćaj između Pirota i Sukova je zaustavljen zbog velike količine nabujale vode koja se usled vremenskih nepogoda izliva na kolosek.

Stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ moći će da poprave prugu tek kada se voda bude povukla sa koloseka, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari