Vanrednom situacijom skraćena nabavka za angažovanje mehanizacije za čišćenje snežnih nanosa 1Radosav Vasiljević/ Foto: Nenad Kovačević/ Danas

U četiri planinska sela Nove Varoši, proglašena je  vanredna situacija, ali ne toliko zbog snega, već da bi se skratila procedura javne nabavke za angažovanje mehanizacije, koja bi snežne nanose trebalo da očisti sa seoskih puteva, pošto je već potrošen novac za tu namenu u opštinskom bužetu.

Vanrednu situaciju je Opštinski štab proglasio juče u četiri sela iznad 1.200 metara nadmorske visine – Božetićima, Jasenovu, Negbini i Beloj Reci, u kojima su pojedini putevi neprohodni zbog visokih smetova.

U tim selima živi oko 3.000 judi, od kojih su polovina meštani Božetića, najbrojnije seoske mesne zajednice.

Na planinskim prevojima, na kojima nema šume, objašnjava predsednik opštine Radosav Vasiljević, vetrovi su, protekla tri dana, formirali velike snežne nanose i deo seoskih puteva nije prohodan.

Vanrednom situacijom skraćena nabavka za angažovanje mehanizacije za čišćenje snežnih nanosa 2
Foto: Varoške novine

„Ko zna koliko puta smo, traktorskim vozama, čistili sneg sa puteva na tom području. Sada je potrebno da se angažuje dodatna i teška mehanizacija i to moramo da platimo. Zbog toga smo proglasili vanrednu situaciju, koja nam omogućava da skratimo procedure javnih nabavki, pošto ljudi ne mogu da čekaju“, kazao je za Danas Vasiljević.

On je objasnio da je „istekao rok za javne nabavke za zimsko održavanje puteva u selima i da je potrošen novac u budžetu za tu namenu“ pa je, dodaje, „problem rešen uvođenjem vanredne situacije“.

„To nam daje mogućnost da skratimo trajanje javne nabavke i da angažujemo mehanazaciju po starim cenama i u tome nema ničeg nezakonitog“, poručuje Vasiljević.

Ističe da je „područje Nove Varoši takvo da se unared ne može predvideteti koliko je potrebno novca da zimsko održavanje puteva“.

„Kako je sneg prestao da pada, nadamo se da ćemo puteve brzo očistiti i da ćemo, najverovatnije, vanrednu situaciju ukinutu u petak“, ocenio je naš sagovornik.

Sela imaju struju i vodu

Meštanu u tim selima, kaže Vasiljević i dodaje da „sneg koji je padao, nije bio težak i vlažan, pa se nije zadržavao na elektromreži i nije izazvao štetu“, kaže Vasiljević

Sneg i u maju

„Kod nas nije neuobičajeno da sneg padne i u maju, a padao je u svim mesecima, osim u julu, pa se dovijamo kako znamo i umemo“, ističe predsednik opštine Nova Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari