Varadi: Vreme apsurda lako rađa "protivnarodni osmeh" 1Foto: M.P./Danas

Na predstvaljanju svoje četvrte knjige dokumentarne proze „Protivnarodni osmeh u Zrenjaninu“ akademik dr Tibor Varadi govorio je o zanosima koji mogu da dovedu do brojnih apsurda.

„Mislim da je sadašnja situacija sa okupacijom Ukrajine i ruski napad na tu zemlju protivan međunarodnom pravu i protivan logici, ali ove reakcije da se ne da teniserima da igraju, sportistima da nastupaju, muzičarima da izvode, da se zabranjuje Čajkovski, da se izbaciju ruske mačke, to je otprilike ova logika o kojoj sam pisao u knjizi“, ocenio je za Danas akademik dr Tibor Varadi na promociji, odgovarjući na novinarsko pitanje.

Upravo u novoj knjizi, u pripovetkama nastalim na osnovu pravnih slučajeva iz advokatske kancelarije Varadi, autor piše o apsurdima jedne nečovečne vlasti nakon rata, ideologiji ali i o tome kako je život običnih ljudi uspevao da opstane.

„To je sve na nivou Joneska i Beketa. Apsurd se najviše rađa u zanosima. Grozan je apsurd koji je proizvod zlog zanosa ali čak i zanos antifašizma, koji je pravi zanos, ako postaje zanos i odvaja se logike onda rađa slučajeve o kojima sam pisao u knjizi „Protivnarodni osmeh“, objasnio je dr Tibor Varadi.

Sam naziv knjige, kako je objasnio, inspirisan je pričom jednog evangelističkog sveštenika, koji je stanovao u blizini današnje Slovačke crkve u Zrenjaninu.

„On je optužen da je počinio protivnarodni osmeh. Kad je ulazila Crvena armija u ovaj grad, po iskazu jednog komšije on je podrugljivim cinizmom gledao ulazak te vojske. To nije za pohvalu, ali pitanje je koliko se on baš smejao i koliko je to komšija video, ali u tom zanosu on je optužen da je počinio protivnarodni osmeh“, objašnjava dr Tibor Varadi.

Kako kaže, među koricama knjige našao se i slučaj Branka Đurića, koji je bio optužen da je u svom dvorištu držao krmače fašističkog porekla,

„Tada je bila konfiskovana imovina Nemaca i neki od njih su svojim komšijama dali deo svoje imovine, de ne bi bilo sve konfiskovano. Onda je Branko Đurić bio optužen da je držao krmače svog nemačkog komšije a to je kvalifikovano kao krmače fašističkog porekla. Tu je i slučaj Antala Pelija, koji je optužen da je namerno povećavao ratnu sposobnost Hitlerove armije tako što je u Mokrinu imao jedan mlin za mlevenje paprike. Za vreme nemačke okupacije on je i nemačkim kupcima prodavao papriku, koja ima vitamine, pa prema tome Nemci ako jedu papriku, biće jači“, ispričao je dr Varadi.

U svojoj četvrtoj knjizi dokumentarne proze “Protivnarodni osmeh”, koju je izdala Akademska knjiga dr Tibor Varadi uvodi čitaoce u svoju stvaralačku radionicu, i kako je naveo izdavač, iz advokatske arhive svojih predaka plete priče u kojima nas premešta iz prošlosti u sadašnjost i u kojima spaja nespojivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari