Poljska i Češka, iako su ulaskom u Evropsku uniju prihvatile obavezu da pređu na evro, mogle bi tu obavezu da odlažu u nedogled, jer su posle svetske ekonomske krize sve jači glasovi da se odugovlači što se duže može, ocenjuju ekonomisti iz švajcarske banke UBS. „Ljudi koji odlučuju u Poljskoj u vreme krize spoznali su koliko u periodu krize za privredu može da bude spas nacionalna valuta. Slabljenje zlota krajem 2008. i početkom 2009. pomoglo je izvoznicima i verovatno spasilo poljsku privredu da ne upadne u recesiju“, ocenio je u najnovijem izveštaju te banke njen glavni ekonomista Andreas Hofer, javili su juče poljski mediji.

Iako je u momentu izbijanja svetske ekonomske krize poljska vlada liberala premijera Donalda Tuska već spremala ulazak Poljske u „čekaonicu za evro“, ERM 2 sistem kurseva u kojem kandidati za pridruživanje evrozoni provode najmanje dve godine, analitičari švajcarske banke sada ocenjuju da će Poljska poći putem Švedske, koja obavezu da se odrekne svojih kruna ne uzima preterano ozbiljno. Kriza je pojačala strahove od evra i među običnim Poljacima i prema najnovijoj anketi agencije TNS OBOP više od 53 odsto anketiranih smatra da će evro negativno uticati na njihov kućni budžet, dok svega 22 odsto Poljaka veruje u koristi od ulaska u evrozonu za svoje lične finansije.

Čitava petina Poljaka je za to da Poljska zauvek zadrži svoj zlot, 28 odsto smatra da bi evro trebalo uvesti do 2012, dok 33 odsto traži da se svakako sačeka i evro uvede tek posle 2012. Poljska, kao ni Češka, trenutno ne ispunjava kriterijume iz Mastrihta za ulazak u evrozonu a finansijski krugovi ne predviđaju da bi mogla da pređe na evro pre 2019. U Češkoj posle pobede stranaka desnice i centra na parlamentarnim izborima krajem maja takođe prestaje da se traži rok kada bi zemlja mogla da se oprosti od svoje valute, a evro u toj zemlji ima veoma moćnog protivnika – popularnog predsednika Vaclava Klausa. Evroskeptična postaje i Češka narodna banka, sa obzirom na to da je Klaus na njeno čelo ovog leta imenovao dotadašnjeg viceguvernera Miroslava Singera, kategoričnog protivnika ulaska Češke u evrozonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari