Vasilije Pantelić: Zanima me proces otkrivanja i pravljenja novih lekova 1

Rođen 2002. u Beogradu, Vasilije Pantelić je od osnovne škole bio učesnik domaćih i međunarodnih takmičenja na kojima je osvajao brojne nagrade iz hemije, biologije, geografije, istorije, fizike…

“Interesovanje za hemiju i nauku uopšte su kod mene primetili još nastavnici u osnovnoj školi i tu, kao i u Petnici i Centru za talente, naučio sam šta je nauka i kako da postavljam pitanja o svetu oko sebe. Profesori u XIV beogradskoj gimnaziji su mi pomogli da nadogradim znanja iz osnovne škole”, kaže student prve godine hemije na prestižnom Univerzitetu “Jejl”.

Pre nego što se odlučio da školovanje nastavi na “Jejlu”, bio je učesnik na letnjem programu u organizaciji fakulteta pod nazivom “Yale Young Global Scholars“.

U oštroj konkurenciji više od 40.000 srednjoškolaca iz celog sveta Vasilije se našao među 1.500 odabranih i uspeo je da dobije punu stipendiju od 80.000 dolara godišnje.

„Iako se zvanično studenti opredeljuju za određeni smer u drugoj godini, moja trenutna odluka jeste da se opredelim za hemiju, odnosno biohemiju kad dođe to vreme. Na taj način povezujem i hemiju i biologiju, dve nauke koje su me uvek privlačile i interesovale. Kao prednost ’Jejla’ bih izdvojio to da, iako ne planiram da studiram geografiju, mogu pohađati kurs geografije kao izborni predmet“, kaže Vasilije.

Studije su zasad ispunile i prevazišle njegova očekivanja. Na fakultetu ima vremena i za slobodne aktivnosti, pa je tako prošlog semestra bio uključen u studentski klub koji se bavi održivim razvojem i životnom sredinom.

Vasilije kaže da još uvek nema precizne planove u smislu oblasti biohemije kojom bi želeo da se bavi u budućnosti, ali ga veoma zanima proces otkrivanja i pravljenja novih lekova.

Napominje da hemija ima bogatu primenu u oblasti farmacije i to vidi kao jednu od mogućnosti za budući rad.

Vasilije Pantelić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari