Vazduh u Novom Pazaru opasan: U februaru prekoračen godišnji nivo zagađenja 1Foto: N. Kočović

Od početka ove godine vazduh u Novom Pazaru 36 dana bio je prekomerno zagađen suspendovanim česticama PM10 čime je prekoračen zakonski limit za celu godinu, pokazuju podaci specijalizovanog sajta “xEco”.

Maksimalno je predviđeno da vazduh bude prekomerno zagađen tim mikroskopskim česticama i da premašuje dozvoljenih 50 mikrograma po kubiku 35 dana tokom jedne kalendarske godine.

Prošle godine, ovaj zakonski limit prekoračen je već 8. februara.

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić rekao je da je nešto toplija zima razlog što je tokom grejne sezone bilo manje dana sa prekoračenjem i da je za očekivati da će sa njenim završetkom vazduh biti boljeg kvaliteta.

“To svakako ne znači da ne treba što pre uložiti ozbiljne napore da se reši problem koji negativno utiče na celu populaciju. U ovakvim situacijama lokalne samouprave su dužne da izrade Plan kvaliteta vazduha sa planom za njegovo poboljšanje. Zagađen vazduh u Novom Pazaru je hroničan problem koji bez značajnog učešća države teško može biti rešen”, zaključio je Lekić.

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine ranije je najavljeno da je početkom godine započeta izrada Plana i da bi, u zaisnosti od Ministarstva za zaštitu životne sredine, on trebalo da bude usvojen u narednim mesecima.

Jedini grad u kojem je tokom više dana ove godine zabeleženo nedozvoljeno prisustvo PM10 čestica je Valjevo, u kojem su prekoračenja vrednosti bila 37 dana.

Novi Pazar je na trećem mestu po izmerenim prosečnim godišnjim vrednostima prisustva suspendovanih čestica PM10 u vazduhu sa 71,5 mikrograma po kubiku, što je gotovo duplo više nego što je dozvoljeno (40 mikrograma po kubnom metru).

Na prvom mestu je Surčin sa 83,8, a drugom Užice sa 72,6 mikrograma PM10 čestica u kubiku vazduha.

Prisustvo PM2,5 čestica (69,7 mikrograma po kubiku) je gotovo tri puta veće od dozvoljenih 25 mikrograma po kubiku, a zbog čega je vazduh u Novom Pazaru najzagađeniji u Srbiji.

Srednja godišnja vrednost PM2,5 čestica u vazduhu u drugoplasiranom Surčinu je 63,7 mikrograma po kubiku.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme. U slučaju veće koncentracije i dugotrajnoj izloženosti mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, pojavu kancera, pa i prerane smrti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.