Veća uključenost civilnog društva u proces donošenja odluka 1Prva sednica Saveta Foto: Dragan Mujan

Osnivanjem Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva formirana je stalna platforma za vođenje dijaloga predstavnika civilnog društva, sa jedne, i organa državne uprave, sa druge strane, rečeno je na prvoj sednici Saveta koja je održana u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Preduslov za formiranje i rad ovog tela bilo je donošenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, ističe predsedavajući novoosnovanog Saveta Aleksandar Prica iz asocijacije DUGA.

On izražava nadu da će u narednih pet godina, koliko traje mandat Saveta, biti postignuto veće uključivanje organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka.

„Ono što je za nas jako bitno jeste što imamo mandat, koji nam je dala Vlada Republike Srbije, kao savetodavno telo i da ćemo u narednih pet godina moći da radimo zaista na konkretnim temama kao što su bolje i transparentnije izdvajanje finansijskih sredstava iz javnog budžeta, kada su organizacije civilnog društva u pitanju, njihovo uključivanje u procese evropskih integracija, uključivanje u procese donošenja odluka, što će nam u svakom slučaju biti ciljevi za naredni period“, ističe Prica.

Izgradnja poverenja u institucije i motivisanje građana za uključivanje i učešće u procesu definisanja javnih politika, preko organizacija civilnog društva, još jedan je od ciljeva Saveta koji posebno ističu predstavnici resornog ministarstva.

„Ono što je jako bitno to je da se građani što više uključe u proces donošenja odluka odnosno da učestvuju u izradi dokumenata javnih politika i propisa. Naravno, slobode udruživanja su takođe prioritet rada Saveta kao i deo koji će se odnositi na neke pojedinačne teme kao što su neformalno obrazovanje, volontiranje, socijalno preduzentištvo, socijalne politike i slično. Savet je mesto gde se glas civilnog društva može čuti i sve što može da doprinese boljem razvoju civilnog društva biće naše teme“ kaže Žarko Stepanović, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini podseća da predstavnici civilnog društva, koji sede u Savetu, treba da budu u mogućnosti da pruže svim građanima informacije o čemu se na sednicama tog tela raspravlja kao i da budu u mogućnosti da članovima Saveta daju povratne informacije o stavovima društva.

„Savet i javne konsultacije o politikama su dve strane iste medalje. Imati uključene sve zainteresovane strane u društvu, biti u mogućnosti da učestvujete u razvoju politika koje će na kraju dana takođe biti dobre za proces pridruživanja Evropskoj uniji, od najveće je važnosti“, ističe Bertolini.

Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva broji 20 članova, 11 iz redova organizacija civilnog društva, uključujući i predsednika, i 9 iz državne uprave.

#EUZaTebe

Za Evropsku uniju učešće javnosti u kreiranju javnih politika osnovni je princip reforme javne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari