Veće stipendije za doktorante i mlade istraživače 1Foto: N1

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Preliminarne rezultate 20. Javnog poziva za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uključivanje u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija, kao i Preliminarne rezultate 19. Javnog poziva za stipendiranje mladih istraživača – učenika završnih razreda srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama u 2019. godini.

Kako se navodi, na 20. Javni poziv za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija, koji je objavljen 26. decembra 2019. godine, prijavilo se  218 kandidata.

Na 19. Javni poziv za stipendiranje mladih istraživača učenika završnih razreda srednjih škola prijavilo se ukupno pet kandidata. To su kandidati koji su osvojili jedno pod prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama znanja.

Iz ministarstva kažu  da su u skladu sa uslovima javnih poziva i dostavljenom dokumentacijom sačinjene preliminarne rang liste kandidata.

Na preliminarne rang liste kandidati imaju pravo prigovora u roku od osam radnih dana zaključno sa 12. majem 2020. uz obavezu prilaganja relevantne dokumentacije kojom dokazuju navode iz prigovora.

Konačne liste kandidata kojima su odobrene stipendije objaviće se tokom maja, a svakom kandidatu biće dostavljeno obaveštenje elektronskim putem.

Ističe se i da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sektor nauka u septembru 2019. povećalo neto iznos stipendija za stipendiste – doktorande, sa 46.000 na 50.000 dinara  i stipendiste mlade istraživače – učenike, sa 27.000 dinara na 30.000 dinara.

Ministarstvo dodatno sufinansira i materijalne troškove naučnoistraživačkim organizacijama (fakultetima i institutima)  za angažovanje stipendista na istraživanjima koja se sprovode u njihovoj instituciji.

Do danas je po javnom pozivu za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija ukupno stipendirano 2.390 studenata.

,,Od 2008. do 2017. godine, iznos stipendija se nije menjao i bio je  32.000 dinara za stipendiste – doktorande i 20.000 za stipendiste – mlade istraživače. Zahvaljujući povećanim izdvajanjima za nauku, Ministarstvo je od 2017. pronašlo načina da poveća stipendije u čak tri navrata,, ističe državni sekretar  Vladimir Popović.

Ministarstvo će, navode, i dalje nastojati da podržava talentovane i vredne mlade istraživače i da podstiče njihovo uključivanje u naučnoistraživački rad, u cilju osposobljavanja i formiranja podmlatka naučnog kadra u  Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari