Pravo, jestivo zlato od 24 karata je jedan od najnovijih dekadentnih trendova u Holivudu, koji se brzo širi ostatkom Amerike. Večera posuta zlatnim prahom ili ukrašena listićima jestivog zlata veoma je „in“. Razlika između jestivog i običnog zlata je u čistoći. Čisto 24-karatno zlato, koje može da se jede, mekano je i delikatno (kažu oni koji su probali), dok je 14, 18 ili 22-karatno zlato, koje upotrebljavaju zlatari, pomešano s drugim metalima da se dobije čvrstoća i različitost boja.

Pravo, jestivo zlato od 24 karata je jedan od najnovijih dekadentnih trendova u Holivudu, koji se brzo širi ostatkom Amerike. Večera posuta zlatnim prahom ili ukrašena listićima jestivog zlata veoma je „in“. Razlika između jestivog i običnog zlata je u čistoći. Čisto 24-karatno zlato, koje može da se jede, mekano je i delikatno (kažu oni koji su probali), dok je 14, 18 ili 22-karatno zlato, koje upotrebljavaju zlatari, pomešano s drugim metalima da se dobije čvrstoća i različitost boja. Korišćenje zlata u ishrani potiče iz srednjeg veka i bilo je uobičajeno u renesansnoj Italiji. Vekovima se taj čin smatrao simbolom bogatstva, poštovanja i gostoprimstva prema specijalnim gostima za stolom. Zlato se takođe vekovima koristi u kulinarstvu u Francuskoj, Engleskoj, Indiji, Kini i Japanu ali je tek u poslednjih nekoliko godina ono postalo rasprostranjeno i u SAD, gde može da se kupi preko Interneta i u lokalnim delikatesnim radnjama. Italijansko jestivo zlato „Oro Fino“, kao i jestivo srebro „Ardžentino Fino“ u SAD uvozi jedan distributer iz Los Anđelesa, a koriste ga vrhunski kuvari kao što je Volfgang Pak koji ukrašava čokolade zlatom i posipa zlatnim lističima specijalitete u svom slavnom restoranu „Spago“ na Beverli Hilsu. Salvatore Marino, šef kuhinje u isto tako slavnom italijanskom restoranu „Il Grano“ u Los Anđelesu počeo je da koristi zlato za dekoraciju hrane pre više godina. Njegovi gosti se i sada dive zlatnim đakonijama. Salvatore ističe da konzumiranje tako luksuznog proizvoda „intrigira goste, ostavlja utisak i donosi uzbuđenje za svaku trpezu“. „Zlatni detalj“ podstiče na razgovor, a goste fascinira i ideja da jedu nešto od čega se tradicionalno pravi nakit, kaže Marino za Glas Amerike. Da li je pozlaćeno jelo uistinu bolje samo zato što sjaji, stvar je ukusa ali je bitno da lekari kažu da nije opasno. Zlato je inertan metal koji jednostavno prođe kroz probavni trakt nepromenjen za 24 sata. Nema nikakve štete ili reakcije u čovekovom telu. Zlato, kao i jestivo srebro su meki i bezukusni, tope se u ustima, lako prolaze kroz sistem za varenje i u malim dozama zlato posuto po ivici čaše ili po kolaču – dobro je za zdravlje. Veruje se da ono popravlja sistem cirkulacije, imuni sistem, pa i psihološke poremećaje. Alhemičari su vekovima koristili zlato da bi izlečili razne bolesti. Poslednjih nekoliko decenija, zlato se koristi za lečenje oboljenja kao što su reumatski artritis ili psorijaza. Cena 100 miligrama zlatnih čestica u Americi je 22 dolara,.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari