Većini kasirki u Srbiji nije dozvoljeno sedenje jer "niko nije plaćen da sedi" 1Foto: EPA/NICOLAS MAETERLINCK BELGIUM OUT / Kasirke u Belgiji

U više od polovine trgovinskih objekata u Srbiji kasirkama nije omogućeno da sede na radnom mestu, pokazalo je istraživanje koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka.

U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice, pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje Pobuna i objavilo na svojoj Instagram stranici.

Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u našoj državi misle da se kasirke „ne plaćaju da bi sedele, nego da bi radile”.

Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom na trgovačkim objektima.

Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca, njih 58 odsto, istaklo je da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sedi nego da radi.

Oni su naveli i da u trgovini uvek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, rade higijenske poslove…

Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.

Pobuna podseća da će „Volmart“, najveći trgovinski lanac na svetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.

 

View this post on Instagram

 

U 61% trgovačkih objekata u Srbiji, kasirke nemaju stolicu i rade stojeći. Ovo pokazuje istraživanje koje je rađeno u 8 gradova Srbije, na uzorku od 1500 trgovačkih objekata u periodu od 05.11.2018 do 10.02.2019. godine. Takođe je ispitano i 2120 kasirki i njihovi odgovori su skoro identični istaživanju rađenom na trgovačkim objektima. Predstavnici trgovačkih lanaca su istakli da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle (njih 58%) da niko nije plaćen da sedi nego da radi. Predstavnici trgovačkih lanaca navode da u trgovini uvek ima posla, pa tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, rade higijenske poslove… Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. Podsećamo da će Volmart, najveći trgovinski lanac na svetu svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu. Pogledajte kasirke ovog 8. marta i oprostite im ako su nervozne ipak su to nečije žene, majke, sestre, ćerke…koje neće sesti na osmomartovsku večeru, već će stojeći provesti drugu i treću smenu. Razumite i štitite jedni druge, to najvredniji poklon za 8. mart može da bude. U Srbiji 08.03.2019. #srbija #trgovina #žene #pobuna_srbije #srećanosmimart #srecanosmimart

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.